Με την αγορά των ακινήτων να αλλάζει συνεχώς και όλο και περισσότερους (οικονομικούς) κανόνες να μπαίνουν στο παιχνίδι,είναι σημαντικό ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες να έχουν εναλλακτικές λύσεις στο μυαλό τους.Ειδικά όσον αφορά το ακίνητο στο οποίο στεγάζουν την επιχείρηση τους,είναι χρήσιμο να γνωρίζουν το είδος της μίσθωσης που έχουν συνάψει καθώς και το νομικό πλαίσιο από το οποίο αυτή ρυθμίζεται.Πάμε να δούμε την εμπορική μίσθωση,η οποία έχει υποστεί νομοθετικά αρκετές τροποποιήσεις τα τελευταία χρόνια,ώστε να γνωρίζουμε τι ισχύει σήμερα και να έχει ο καθένας μια εικόνα για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του όσον αφορά το ακίνητο που νοικιάζει,προκειμένου να μην βρεθεί και ο ίδιος σε δυσάρεστη θέση.
1.Τι είναι η εμπορική μίσθωση;
Με τον συγκεκριμένο όρο, τον οποίο δεν αποκλείεται να έχεις ακούσει στην πράξη, εννοούνται οι μισθώσεις ακινήτων που γίνονται προκειμένου ο ενοικιαστής να εγκαταστήσει εκεί κάποια επιχείρηση/χώρο για την άσκηση του επαγγέλματος του, καθώς και όσων δραστηριοτήτων σχετίζονται με αυτό. Για να προτρέψει ο νομοθέτης τους εμπόρους προς την σύναψη εμπορικών μισθώσεων, αλλά και προκειμένου οι ίδιοι να διασφαλίσουν καλύτερα τα συμφέροντα τους, παρέχονται ορισμένες διευκολύνσεις στις εμπορικές μισθώσεις όπως σταθερότερη διάρκεια της μίσθωσης, καταγγελία μόνο για ορισμένους και σοβαρούς λόγους, και γενικότερα πιο οργανωμένο νομικό πλαίσιο σε σχέση με αυτό που ισχύει για τις (κλασσικές) αστικές μισθώσεις.
Αξίζει να πούμε ότι εμπορική θεωρείται η μίσθωση που ο ίδιος ο νόμος αναφέρει ως τέτοια. Συνεπώς, δεν μπορούν τα μέρη να συνάψουν μια αστική μίσθωση και να την ‘’βαπτίσουν’’ εμπορική δηλώνοντας ψευδή στοιχεία στους αρμόδιους φορείς. Ούτε μπορεί να θεωρηθεί ότι επεκτείνονται αναλογικά οι διατάξεις του νόμου και σε άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες=θα πρέπει κάθε φορά να εξετάζουμε αν η επαγγελματική δραστηριότητα αποτελεί μια από εκείνες που προστατεύονται από το σχετικό νομικό πλαίσιο.
2.Ποια είδη επιχειρήσεων περιλαμβάνει;
Προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με το ποια επαγγέλματα ως εμπορικά προστατεύονται στις σχετικές μισθώσεις και ποια όχι, ο νόμος παρουσιάζει μια σχετική λίστα με αρκετά επαγγέλματα που θεωρούνται εμπορικά και στα οποία μπορούν να εφαρμοστούν οι διατάξεις του. Πιο συγκεκριμένα, μπορούν να συνάψουν εμπορική μίσθωση, οι ιδιώτες που ασκούν τα εξής επαγγέλματα:
- Σχολεία κάθε βαθμίδας και παιδικούς σταθμούς
- Κλινικές και νοσηλευτικά ιδρύματα (νοσοκομεία, θεραπευτήρια, κέντρα αποκατάστασης κλπ).
- Φαρμακεία καθώς και οι αποθήκες τους
- Οίκοι ευγηρίας (και οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων που θεωρούνται θεραπευτήρια όπως παραπάνω).
- Δικηγορικά γραφεία, οδοντιατρεία, γραφεία συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών.
- Κτηνιατρεία, λογιστικά γραφεία καθώς και υποθηκοφυλακεία
Αξίζει να αναφερθεί ότι για τις παραπάνω δραστηριότητες μπορεί να μισθωθεί και ο ακάλυπτος χώρος στον οποίο βρίσκεται κοντά το ακίνητο/συνορεύει με αυτόν, υπό την προϋπόθεση ότι η μίσθωση του ακάλυπτου χώρου είναι αναγκαία για την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας. Εκτός αυτού, ο ίδιος ο νόμος τονίζει ότι αν ο επαγγελματίας διακόψει τις δραστηριότητες του μέχρι 6 μήνες, δεν παύει η μίσθωση να θεωρείται εμπορική =δεν χάνει την προστασία που του παρέχουν οι ευνοϊκές διατάξεις του νόμου.
3.Τι διάρκεια έχει η μίσθωση αν υπάρχει επιχείρηση;
Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο έχει περάσει… από 40 κύματα λόγω των πολλών τροποποιήσεων του νόμου, γεγονός που μας επιβάλλει να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο. Για τον λόγο αυτόν, προκειμένου να δούμε για πόσο ισχύει η μίσθωση που συνάφθηκε θα πρέπει να διακρίνουμε:
- Αν η μίσθωση είχε συναφθεί πριν την 1η Μαρτίου 2014, τότε εφόσον τα μέρη δεν είχαν καθορίσει την διάρκεια της, αυτή ισχύει για 12 έτη. Στην έννοια της σύστασης περιλαμβάνεται και το να έχει παραταθεί/ανανεωθεί ακόμα και σιωπηρά η μίσθωση πριν την παραπάνω ημερομηνία, ή να έχει περάσει η 12ετής προστασία αλλά να μην έχουν περάσει 9 μήνες από τότε που έληξε η μίσθωση. Για να λυθεί μια τέτοια μίσθωση θα πρέπει τα μέρη να έχουν ιδιωτικό έγγραφο (με υπογραφές και χρονολογία), το οποίο να αποδεικνύει ότι επιθυμούν και συμφωνούν στην λύση της= αποκλείονται προφορικές συμφωνίες για πρόωρη λύση της.
- Αν η μίσθωση έχει συναφθεί μετά την 1η Μαρτίου 2014, τότε ο κανόνας είναι, και πάλι εφόσον τα μέρη δεν όρισαν την διάρκεια της, ότι αυτή ισχύει τουλάχιστον για 3 έτη. Για να γίνει καταγγελία αυτής της μίσθωσης, απαιτείται όπως και παραπάνω, ιδιωτικό έγγραφο (με χρονολογία και υπογραφές), το οποίο θα πρέπει να κοινοποιηθεί στην άλλη πλευρά. Είναι σημαντικό ότι τα αποτελέσματα της καταγγελίας αρχίζουν 3 μήνες από τότε που κοινοποιήθηκε η καταγγελία στο άλλο μέρος.
Ας έχουμε στον νου μας ότι τα παραπάνω σχετικά με την ελάχιστη διάρκεια της μίσθωσης ισχύουν εφόσον τα μέρη δεν έχουν συμφωνήσει κάτι διαφορετικό (και νόμιμο εννοείται) = καλό θα ήταν να ρίξεις μια ματιά στο μισθωτήριο σου, για το αν υπάρχει κάποια σχετική ρήτρα για την μισθωτική διάρκεια.
4.Πώς καθορίζεται το μίσθωμα;
Και εδώ, ο κανόνας είναι ότι το μίσθωμα/ενοίκιο όταν συνάπτεται η σύμβαση καθορίζεται ελεύθερα από τους συμβαλλομένους και μπορεί να αναπροσαρμόζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα (συνήθως μετά από 1 ή 2 χρόνια). Σχετικά με την αναπροσαρμογή του μισθώματος, πρόσφατα εκδόθηκε ένας νόμος ο οποίος όριζε ότι για τις εμπορικές μισθώσεις από 1/1/2024 μέχρι 31/12/2024 το νέο μίσθωμα, για το έτος 2024-2025, μπορεί να ‘’ανέβει’’ μέχρι 3% σε σχέση με το μίσθωμα του προηγούμενου έτους, δηλαδή για το έτος 2022-2023.
Επειδή και το 2022 είχε εκδοθεί ένας αντίστοιχος νόμος, ας μην αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να ισχύει το ίδιο και για την φετινή χρονιά =οι διατάξεις του νόμου για τις εμπορικές μισθώσεις παραμερίζονται όσον αφορά την αναπροσαρμογή του μισθώματος.
Παρέκκλιση από τον κανόνα της ελεύθερης συμφωνίας του μισθώματος στην αρχή, εισάγεται όταν εκμισθωτής είναι μια Ανώνυμη Εταιρία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας, Επιχειρήσεις εκμετάλλευσης εμπορικών κέντρων οι οποίες πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον 15.000 τ.μ. ως έκταση, καθώς και οι εταιρίες/θυγατρικές τους στις οποίες αποκλειστικός μέτοχος είναι το Ελληνικό Δημόσιο. Στις παραπάνω περιπτώσεις, αυτό που συμβαίνει, είναι το μίσθωμα να μπορεί να καθορίζεται μονομερώς από τον εκμισθωτή χωρίς περαιτέρω διαπραγμάτευση, γεγονός που δημιουργεί ανισότητα για τον μισθωτή.
5.Κι αν μεταβιβάσω την μίσθωση σε άλλον;
Γενικότερα, η μεταβίβαση της μισθωτικής σχέσης από τον μισθωτή σε κάποιον άλλον επιτρέπεται εφόσον συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι που να δικαιολογούν την μεταβίβαση. Κι αυτό γιατί ο νέος μισθωτής θα πρέπει να είναι φερέγγυος ώστε να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του απέναντι στον εκμισθωτή, ειδικά αν η μίσθωση έχει συμφωνηθεί για αρκετά χρόνια, ώστε η αλλαγή του καταστήματος κλπ. να εμφανίζεται πρακτικά ασύμφορη ως λύση.
Έτσι λοιπόν, ο μισθωτής επιτρέπεται να μεταβιβάσει σε άλλον την μισθωτική σχέση, εφόσον ο ίδιος (ο μισθωτής) πάσχει από βαρεία ασθένεια η οποία τον εμποδίζει να συνεχίσει την άσκηση της επιχείρησης, η οποία στεγάζεται στο ακίνητο και για τον λόγο αυτό να δικαιολογεί την μεταβίβαση. Παράλληλα, ο μισθωτής θα πρέπει μέσα σε 1 έτος από τότε που έμαθε για την ύπαρξη της βαρείας νόσου σε αυτόν, να ειδοποιήσει με σχετικό έγγραφο τον εκμισθωτή για την μεταβίβαση.
Το ίδιο ισχύει και αν πεθάνει ο μισθωτής οπότε οι σύζυγος του και γενικά οι κληρονόμοι του, μπορούν να μεταβιβάσουν την μισθωτική σχέση σε άλλο πρόσωπο αφού ειδοποιήσουν τον εκμισθωτή, έχοντας προθεσμία 1 έτους από τότε που αποδέχτηκαν την κληρονομία. Σε αυτήν την περίπτωση, μέχρι να συνταχθούν τα αναγκαία έγγραφα ή να περάσει το πλασματικό 4μηνο της αποποίησης, η προθεσμία θα είναι σημαντικά μεγαλύτερη πρακτικά από εκείνη στην βαρεία νόσο του μισθωτή.
Για να είναι όμως έγκυρη η μεταβίβαση της μισθωτικής σχέσης, θα πρέπει αυτή να γίνει με ιδιωτικό έγγραφο (για λόγους απόδειξης) απέναντι στον παλαιό μισθωτή και στον νέο, και αυτή να κοινοποιηθεί με έγγραφο τύπο στον εκμισθωτή, προκειμένου αυτός να λάβει γνώση της μεταβίβασης. Προσοχή χρειάζεται στο ότι ο παλαιός και ο νέος μισθωτής ευθύνονται εις ολόκληρον για τις οφειλές που υπήρχαν από την μίσθωση μέχρι την στιγμή της μεταβίβασης =μετά την ημερομηνία της μεταβίβασης θα ευθύνεται μόνο ο νέος μισθωτής απέναντι στον εκμισθωτή.
6.Μίσθωσα ακίνητο από κάποιον που δεν ήταν ιδιοκτήτης του.Τι συμβαίνει εκεί;
Και αυτή η περίπτωση εμφανίζεται αρκετά συχνά στην πράξη, ιδίως αν ο ενοικιαστής δεν έχει κάνει έλεγχο σχετικά με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου ή αν αυτό έχει εμπράγματα βάρη πάνω του(προσημειώσεις, επικαρπίες κλπ). Για να προστατεύσει ο νόμος τον ενοικιαστή που εμπιστεύθηκε αυτήν την κατάσταση, αλλά και για να μην κλονιστεί η ασφάλεια των συναλλαγών, προβαίνει στις εξής ρυθμίσεις:
- Η μίσθωση θα είναι έγκυρη και θα παράγει κανονικά αποτελέσματα κατά του ιδιοκτήτη και του νομέα του ακινήτου.
- Θα πρέπει όμως ο μισθωτής να ήταν καλόπιστος κατά την σύναψη της μίσθωσης.
- Δηλαδή να μην γνώριζε ή να μην αγνοούσε από βαρεία αμέλεια ότι το ακίνητο δεν ανήκε σε αυτόν που του παρουσιάστηκε ως ιδιοκτήτης και εκμισθωτής.
- Παράλληλα, απαιτείται και ο κύριος του ακινήτου να μην διαμαρτυρήθηκε εγγράφως προς τον μισθωτή μέσα σε 3 μήνες από τότε που έμαθε για την σύναψη της μίσθωσης.
- Στην περίπτωση που το ακίνητο προήλθε στον ιδιοκτήτη του λόγω κληρονομιάς, η προθεσμία που έχει για να διαμαρτυρηθεί είναι και πάλι 3 μήνες από τότε που έμαθε για την μίσθωση αλλά αφού προηγουμένως αποδεχτεί την κληρονομιά =πρόκειται για πολύ μεγαλύτερη προθεσμία πρακτικά.
7.Με ποιους όρους μπορεί να καταγγελθεί η μίσθωση;
Για να δώσουμε απάντηση σε αυτό το ερώτημα, πρέπει προηγουμένως να αναφέρουμε ότι για μισθώσεις που συνάπτονται μετά την 1η Μαρτίου 2014 δεν ισχύει η καταγγελία της μίσθωσης για ιδιόχρηση ή για ανοικοδόμηση του μισθίου από την πλευρά του εκμισθωτή =σε περίπτωση που αυτός θα ήθελε να μείνει στο μίσθιο ή να το ανακαινίσει. Αντίστοιχα, και ο ίδιος ο μισθωτής δεν μπορεί πλέον να καταγγείλει την μίσθωση μέσα σε 1 έτος αφότου αυτή συνάφθηκε όπως μπορούσε παλαιότερα, με μια πολύ ευνοϊκή για τον ίδιο ρύθμιση.
Άρα, τα πράγματα απλοποιούνται αρκετά με τον πρόσφατο σχετικά νόμο όσον αφορά την καταγγελία της εμπορικής μίσθωσης. Ο κανόνας πλέον είναι ότι η μίσθωση μπορεί να λυθεί οποτεδήποτε μετά την παρέλευση τουλάχιστον 3 ετών από τότε που αυτή συνάφθηκε. Το μόνο που χρειάζεται είναι τα μέρη να συμφωνήσουν στην καταγγελία της μίσθωσης με ιδιωτικό έγγραφο, ώστε να αποδεικνύεται και η συμφωνία τους. Λύνονται δηλαδή πολλά προβλήματα σχετικά με τις σύνθετες προϋποθέσεις που απαιτούσε η ιδιοκατοίκηση και η ανοικοδόμηση του μισθίου για να είναι νομικά έγκυροι ως λόγοι καταγγελίας.
Παράλληλα, ισχύουν και οι διατάξεις του Αστικού Κώδικα που αφορούν τις αστικές μισθώσεις, για τις οποίες σου είχα γράψει σε ένα προηγούμενο κείμενο. Για να είναι πιο απλό κατανοητές οι έννοιες, θα πούμε για αυτούς τους λόγους καταγγελίας στο αμέσως επόμενο ερώτημα. Σημασία έχει να γνωρίζουμε ότι η δήλωση καταγγελίας από οποιαδήποτε πλευρά θα πρέπει να επιδοθεί στην άλλη (=να παραδοθεί με δικαστικό επιμελητή με ένα κόστος που ξεκινά από 35 ευρώ).
8.Ισχύει πια η καταγγελία της μίσθωσης για ιδιοκατοίκηση/ιδιόχρηση;
Όπως είπαμε και παραπάνω, για να βρούμε ποιο νομοθετικό καθεστώς εφαρμόζεται σε μια εμπορική μίσθωση, θα πρέπει να γνωρίζουμε αν αυτή είχα συναφθεί πριν ή μετά την 1η Μαρτίου 2014. Γιατί στην 2η περίπτωση, δεν μπορεί να γίνει καταγγελία λόγω ιδιοκατοίκησης και ιδιόχρησης, αφού ο συγκεκριμένος λόγος καταγγελίας έχει πλέον καταργηθεί από τον νόμο.
Ως εκ τούτου, οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να γίνει πλέον καταγγελία της μίσθωσης αντλούνται (και) από τον Αστικό Κώδικα και άρα:
- Ο μισθωτής μπορεί να καταγγείλει την μίσθωση αν δεν του παραδόθηκε το ακίνητο για την χρήση που συμφωνήθηκε (είτε ολικά είτε μερικά).
- Μπορεί επίσης να καταγγείλει την μίσθωση αν χρησιμοποιώντας το μίσθιο ακίνητο προκαλείται σοβαρός κίνδυνος στην υγεία του (ή των συγγενών του).
- Αυτό ισχύει ακόμα κι αν ο ίδιος γνώριζε το ελάττωμα του ακινήτου που απειλεί την υγεία του εξαρχής και είναι αδιάφορο το ότι παραιτήθηκε από το δικαίωμα.
- Αντίστοιχα, ο εκμισθωτής μπορεί να καταγγείλει την μίσθωση αν ο μισθωτής κάνει κακή χρήση του μισθίου, που μπορεί να προκύπτει και από συμφωνία των μερών.
- Για να καταγγείλει όμως εδώ, θα πρέπει να έχει διαμαρτυρηθεί προηγουμένως στο μισθωτή ώστε αυτός να διακόψει την κακή χρήση του μισθίου.
- Προφανώς, ο εκμισθωτής μπορεί να καταγγείλει την μίσθωση αν ο μισθωτής καθυστερεί στην πληρωμή του ενοικίου (είτε όλο είτε ένα μέρος του).
- Τέλος, ο εκμισθωτής μπορεί επίσης να καταγγείλει την μίσθωση αν ο μισθωτής παράνομα υπενοικίασε σε 3ο πρόσωπο το ακίνητο =χωρίς την συναίνεση του εκμισθωτή.
9.Αλλάζει κάτι αν πρόκειται για πρατήριο καυσίμων ή φαρμακείο;
Λόγω της συχνής εμφάνισης τέτοιου είδους καταστημάτων στην οικονομική ζωή, ο νομοθέτης ρύθμισε αποκλειστικά και εξειδικευμένα την περίπτωση που οι ιδιοκτήτες τους επιθυμούν να μισθώσουν ακίνητο για να ασκήσουν σε αυτό το σχετικό επάγγελμα. Σε ό,τι αφορά το πρατήριο καυσίμων, αυτό προστατεύεται από τις διατάξεις για την εμπορική μίσθωση, υπό την προϋπόθεση ότι η μίσθωση του ακινήτου απαιτείται για να λειτουργήσει η σύμβαση εμπορικής αντιπροσωπείας ανάμεσα στον εκμισθωτή και τον μισθωτή.
Παράλληλα, ο νόμος επιτρέπει και να ενοικιάσει ο μισθωτής το ακίνητο σε κάποιον τρίτο =και αυτή η μίσθωση θα προστατεύεται από τις διατάξεις των εμπορικών μισθώσεων. Στην περίπτωση όμως, που η σύμβαση εμπορικής αντιπροσωπείας λυθεί ή αν κάποιο μέρος παραβιάζει τους όρους της ή προκύψει περιστατικό ανωτέρας βίας, η σύμβαση μίσθωσης μπορεί να καταγγελθεί χωρίς χρονικό περιορισμό και χωρίς αποζημίωση προς την άλλη πλευρά. Στο ίδιο αποτέλεσμα οδηγεί, και η καταδίκη του ιδιοκτήτη του πρατηρίου για έγκλημα σχετικό με κακή παράδοση προϊόντων πχ για νόθευση καυσίμου, εφόσον ο ίδιος ενήργησε με δόλο.
Σε ό,τι αφορά τα φαρμακεία, ο νόμος αναφέρει ότι οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης μπορούν να προσλαμβάνουν συνέταιρο στην επιχείρηση τους, καθώς και να παραχωρούν το μισθωμένο ακίνητο για την δημιουργία αποθήκης φαρμάκων ή για να στεγαστεί 2ο φαρμακείο παράλληλα με αυτό που λειτουργεί από τον αρχικούς ιδιοκτήτες. Για την διευκόλυνση των ιδιοκτητών, επιτρέπεται το ακίνητο να παραχωρηθεί σε εταιρία για να στεγάσει την δική της επιχείρηση, χωρίς καμία αλλαγή στην μισθωτική σχέση= δεν επέρχονται ξαφνικές και απρόβλεπτες τροποποιήσεις των όρων.
Αν αποχωρήσει κάποιος από τους συνεταίρους από την εταιρία που είχε ιδρυθεί ή αποφασιστεί να μεταφερθεί η επιχείρηση στην οποία είχε παραχωρηθεί το ακίνητο που είπαμε παραπάνω, τότε επανερχόμαστε στους αρχικούς όρους της μίσθωσης, όπως δηλαδή τους είχε συμφωνήσει εξαρχής ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης με τον εκμισθωτή. Εννοείται πως, αν δεν υπήρχε πρόβλεψη για αυτήν την εξέλιξη, θα εφαρμοστούν οι διατάξεις του νόμου που στην ουσία ‘’αναπληρώνουν’’ το μισθωτήριο έγγραφο.
10.Προστατεύεται το ακίνητο από πλειστηριασμό;
Και αυτή είναι μια πολύ συχνή απορία των ελεύθερων επαγγελματιών που στεγάζουν τις επιχειρήσεις τους σε μισθωμένα από τους ίδιους ακίνητα. Κι αυτό γιατί δεν αποκλείεται να έχει εμπράγματα βάρη λόγω του ιδιοκτήτη του (πχ μια προσημείωση υποθήκης λόγω δανείου που έλαβε ο ίδιος), τις συνέπειες των οποίων όμως τελικά θα υποστεί ο μισθωτής.
Στην ουσία ο μισθωτής προστατεύεται κατά κάποιον τρόπο, καθώς αυτός που θα αποκτήσει το ακίνητο μέσω πλειστηριασμού (υπερθεματιστής) έχει μεν δικαίωμα να καταγγείλει την μίσθωση που υπάρχει στο ακίνητο (που θα του ανήκει πλέον), αλλά τα αποτελέσματα της καταγγελίας ενεργούν μετά από 6 μήνες αφού αυτή έγινε. Έτσι, λοιπόν ο μισθωτής έχει μια χρονική περίοδο για να αναζητήσει νέα επαγγελματική στέγη. Επειδή κιόλας η διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης δεν φημίζεται για την επιτάχυνση της, συνήθως ο μισθωτής θα έχει πληροφορηθεί 1-2 χρόνια πριν την καταγγελία της μίσθωσης, ότι έχει αρχίσει διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του ιδιοκτήτη του ακινήτου. Έτσι, θα έχει έναν αναγκαίο χρόνο για να οργανώσει τις επιχειρηματικές του κινήσεις.
Πρέπει να αναφερθεί, ότι για να αποφύγει ο νόμος τις πονηρές συμπεριφορές εκ μέρους του ιδιοκτήτη ή/και του μισθωτή ακινήτου, προβλέπει ότι η απόφαση που θα εκδοθεί μπορεί να εκτελεστεί και κατά του υπομισθωτή (αν έχει συναφθεί υπομίσθωση σε αυτό) καθώς και οποιουδήποτε άλλου αντλεί δικαιώματα από το ακίνητο= από συγγενείς/βοηθούς του μισθωτή που ασκούν την επιχείρηση μαζί με αυτόν, άτομα που τον επισκέπτονται που και που κλπ.
Δίπλα στον πελάτη και τις ανάγκες του.
Αθηνά Κοντογιάννη-Δικηγόρος
Όσα αναφέρονται παραπάνω δεν αποτελούν νομικές συμβουλές και ουδεμία ευθύνη φέρεται για αυτές.Για περισσότερες πληροφορίες,επικοινωνήστε μαζί μας.