Ποιον τύπο εταιρίας να επιλέξω;Συμφέρει η ομόρρυθμη εταιρία;

Ποιον τύπο εταιρίας να επιλέξω;Συμφέρει η ομόρρυθμη εταιρία;

Ένας κλασσικός λαβύρινθος για όσους εντάσσονται στην επιχειρηματικότητα είναι η επιλογή του κατάλληλου τύπου εταιρίας,και σε αυτόν τον τομέα προβληματίζονται αρκετά.Σε αυτό το κείμενο θα δούμε τα βασικά στοιχεία μιας ομόρρυθμης εταιρίας,τον τρόπο λειτουργίας της καθώς και το αν αυτή συμφέρει (και νομικά) για νέους επιχειρηματιές.Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για έναν πολύ διαδεδομένο τύπο εταιρίας στην Ελλάδα λόγω κυρίως του οικογενειακού/κλειστού χαρακτήρα και των μικρότερων εξόδων που απαιτούνται για την τήρηση των φορολογικών βιβλίων.

1.Ποιο είναι το βασικό χαρακτηριστικό της ομόρρυθμης εταιρίας;

Με δεδομένο ότι πρόκειται για έναν βασικό τύπο εταιρίας που χρησιμοποιείται στις συναλλαγές, ο νόμος ορίζει ξεκάθαρα τον σκοπό και την λειτουργία της ομόρρυθμης εταιρίας, προκειμένου να μην γίνονται παρανοήσεις. Πιο συγκεκριμένα, η ομόρρυθμη εταιρία είναι μια εταιρία για τα χρέη της οποίας ευθύνονται απεριόριστα και άμεσα οι εταίροι της απέναντι στους δανειστές της εταιρίας.

Δηλαδή οι δανειστές της εταιρίας μπορούν εξαρχής να στραφούν απέναντι στους εταίρους της Ο.Ε. για την πληρωμή κάποιου χρέους/υποχρέωσης που δημιούργησε η εταιρία με την δράση της. Εκτός αυτού, οι εταίροι της Ο.Ε. ευθύνονται με την προσωπική τους περιουσία για τα εταιρικά χρέη, ενώ δεν μπορούν να περιορίσουν την παραπάνω ευθύνη τους με εσωτερική συμφωνία τους=τέτοια συμφωνία θα ισχύει μόνο ανάμεσα στους εταίρους για τις εσωτερικές τους σχέσεις και δεν θα μπορεί να προταθεί απέναντι στους 3ους.

Παράλληλα, η Ο.Ε. έχει δική της νομική προσωπικότητα. Το παραπάνω σημαίνει ότι η εταιρία έχει δική της περιουσία, η οποία σχηματίζεται από τα αντικείμενα και τα χρηματικά ποσά που εισφέρουν οι εταίροι σε αυτήν, καθώς και από τα κέρδη που αποκομίζει από την δράση της στην αγορά. Ακόμη, με βάση το παραπάνω, η εταιρία μπορεί να δρα και να συναλλάσσεται στο όνομα της (και όχι απαραίτητα στο όνομα κάποιου εταίρου), γεγονός που της δίνει και φορολογικά πλεονεκτήματα, τα οποία έμμεσα εξυπηρετούν και τις ανάγκες των εταίρων.

2.Ποιοι μπορούν να είναι εταίροι σε μια ομόρρυθμη εταιρία;

Όπως είπαμε και παραπάνω, χαρακτηριστικό της Ο.Ε. είναι η προσωπική και εις ολόκληρον ευθύνη των εταίρων της για τα εταιρικά χρέη=όλοι οι εταίροι της Ο.Ε. ευθύνονται με τον ίδιο τρόπο, και δεν μπορεί άρα να υπάρξει εταίρος που να ευθύνεται με διαφορετικό τρόπο. Για να εισέλθουν όμως νέοι εταίροι σε μια Ο.Ε., θα πρέπει να γίνει τροποποίηση της εταιρικής σύμβασης και να δημοσιευθεί η είσοδος του νέου εταίρου στην μερίδα της Ο.Ε. στο ΓΕΜΗ.

Καταρχάς, δηλαδή, οι εταίροι ψηφίζουν με ομοφωνία για την είσοδο κάποιου νέου εταίρου στην Ο.Ε. Διαφορετικά, και εφόσον έχουν συμφωνήσει πλειοψηφικό τρόπο λήψης των αποφάσεων, αρκεί και η αυξημένη πλειοψηφία επί του αριθμού των εταίρων για να εγκριθεί η είσοδος του νέου εταίρου στην Ο.Ε και αντίστοιχα να τροποποιηθεί η εταιρική σύμβαση.

Πρέπει να ξέρουμε ότι ο εταίρος που εισέρχεται για 1η φορά σε μια Ο.Ε. που ήδη λειτουργεί θα ευθύνεται άμεσα και προσωπικά για τα χρέη της εταιρίας που υπήρχαν ήδη από την έναρξη της=πολύ πριν την είσοδο του εταίρου, ο οποίος λογικά τα αγνοούσε. Εκτός αυτού, αν δεν έχει γίνει καταχώριση στο ΓΕΜΗ της εισόδου του νέου εταίρου στην Ο.Ε., τότε κανονικά η είσοδος του εταίρου είναι ελαττωματική και δεν αναπτύσσει αποτελέσματα. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση κατά την οποία ο νέος εταίρος έδρασε εμφανώς στο όνομα της εταιρίας απέναντι στο κοινό και δημιούργησε δικαιολογημένα την εντύπωση ότι είναι κανονικά εταίρος της Ο.Ε. χωρίς νομικά προβλήματα.

3.Με ποια διαδικασία μπορεί να ιδρυθεί τέτοιου είδους εταιρία σήμερα;

Για να ιδρυθεί μια Ο.Ε. σήμερα, οι ιδρυτές της εταιρίας οφείλουν να έχουν συντάξει από πριν ένα καταστατικό, δηλαδή την εταιρική σύμβαση η οποία να προβλέπει τα ουσιώδη στοιχεία της εταιρίας όπως επωνυμία της εταιρίας/την έδρα αυτής/τον σκοπό της εταιρίας/τους αρχικούς διαχειριστές της εταιρίας κλπ. Τα παραπάνω μπορούν να γίνουν με ιδιωτικό έγγραφο αλλά και με συμβολαιογραφικό έγγραφο, ειδικά στην περίπτωση που πρόκειται να γίνει εισφορά ακινήτου στην εταιρία από κάποιον εταίρο.

Στην συνέχεια, οι εταίροι οφείλουν να φροντίσουν για την καταχώριση της εταιρικής σύμβασης στον διαδικτυακό τόπο του ΓΕΜΗ όπου θα δημιουργηθεί και μια νέα μερίδα για την εταιρία. Σε αυτήν την μερίδα θα καταχωρείται κάθε νέα αλλαγή που αφορά την εταιρία, και κυρίως οι τροποποιήσεις της εταιρικής σύμβασης από τους εταίρους. Από την επιτυχή καταχώρηση όλων των αναγκαίων στοιχείων της εταιρίας στο ΓΕΜΗ, η τελευταία αποκτά νομική προσωπικότητα και μπορεί να ξεκινήσει τις συναλλαγές της με το κοινό.

Εναλλακτικά προς τα παραπάνω, οι (μελλοντικοί) εταίροι μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ‘Υπηρεσία Μιας Στάσης’ ,δηλαδή, να χρησιμοποιήσουν το έτοιμο καταστατικό που τους προσφέρεται και να το καταθέσουν απευθείας στην υπηρεσία ΓΕΜΗ, η οποία αναλαμβάνει όλα τα διαδικαστικά θέματα για την ίδρυση της εταιρίας, αφού πληρωθούν τα προβλεπόμενα τέλη και παράβολα που προβλέπει ο νόμος. Την ίδια ακριβώς διαδικασία ακολουθούν και πιστοποιημένοι συμβολαιογράφοι, στους οποίους μπορούν να απευθύνονται οι ιδρυτές της εταιρίας για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ίδρυσης της τελευταίας.

4.Μπορεί η Ο.Ε. να μετατραπεί αργότερα σε άλλου είδους εταιρία;

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να τονίσουμε ότι ο μετασχηματισμός μιας Ο.Ε. σε άλλου είδους εταιρία έχει ως αποτέλεσμα ότι η εταιρία με την νέα μορφή της συνεχίζει να ευθύνεται από όλες τις έννομες σχέσεις (νομικές/οικονομικές κλπ) τις οποίες είχε δημιουργήσει και ως Ο.Ε. που ήταν πριν τον μετασχηματισμό. Κατά τα λοιπά, μια ΟΕ μπορεί:

  • Να συγχωνευθεί με μια άλλη εταιρία είτε απορροφώντας την τελευταία, είτε δημιουργώντας μια νέα εταιρία στην οποία θα ενταχθούν η πρώην Ο.Ε. και η άλλη εταιρία. Για να γίνουν τα παραπάνω, απαιτείται να καταρτισθεί σχέδιο συγχώνευσης και αναλυτικές εκθέσεις, ενώ θα πρέπει να υπάρχει και σχετική απόφαση των εταίρων της Ο.Ε. με την πλειοψηφία που προβλέπει το καταστατικό της εταιρίας.
  • Να διασπαστεί σε άλλες μικρότερες εταιρίες, δηλαδή περισσότερες εταιρίες να αποκτήσουν ορισμένα περιουσιακά στοιχεία της πρώην Ο.Ε. για να τα εντάξουν στην εταιρία τους. Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, υπάρχει η δυνατότητα να ιδρυθεί μια νέα εταιρία η οποία θα λάβει ορισμένα περιουσιακά στοιχεία της πρώην Ο.Ε., ενώ ταυτόχρονα και οι εταίροι της πρώην Ο.Ε. λαμβάνουν κάποιο αντάλλαγμα από=λαμβάνουν ποσοστό στα εταιρικά τους μερίδια από την περιουσία της εταιρίας.
  • Να μετατραπεί σε μια άλλης νομικής μορφής εταιρία (πχ σε ΑΕ/ΕΠΕ/ΙΚΕ/ΕΕ). Για να γίνει όμως η μετατροπή, θα πρέπει να τηρηθεί η διαδικασία ίδρυσης όπως προβλέπεται για την νέα εταιρία, ενώ οι εταίροι που διαφωνούν με την μετατροπή της εταιρίας έχουν το δικαίωμα να αποχωρήσουν από την εταιρία αφού προηγουμένως λάβουν την αξία της εταιρικής τους συμμετοχής=τα όσα έχουν εισφέρει στην εταιρία για όσο χρόνο παρέμειναν εκεί.
  • Αν η Ο.Ε. μετατραπεί σε άλλη εταιρία, συνεχίζει να ευθύνεται κανονικά για τα εταιρικά χρέη της τα οποία δημιουργήθηκαν για όσο διάστημα ήταν Ο.Ε. Ακόμη, οι εταίροι που θα αναλάβουν τα νέα εταιρικά μερίδια της εταιρίας (ιδίως αν αυτή γίνει κεφαλαιουχική), θα πρέπει να παρέχουν την συναίνεση τους στην μετατροπή της εταιρίας, διαφορετικά αυτή δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί νόμιμα.

5.Έχουν οι εταίροι δικαιώματα απέναντι στην Ο.Ε./στους άλλους εταίρους;

Φυσικά, οι εταίροι από την σχέση τους με την εταιρία αποκτούν δικαιώματα προς αυτήν καθώς και προς τους άλλους εταίρους με τους οποίους συνεργάζονται για την επίτευξη του σκοπού της εταιρίας. Πιο αναλυτικά οι εταίροι της Ο.Ε. έχουν το δικαίωμα:

  • Να ασκούν την εταιρική αγωγή, δηλαδή μια αγωγή στο όνομα της εταιρίας εναντίον όποιου εταίρου δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του προς την Ο.Ε./παραβιάζει συστηματικά τις υποχρεώσεις του και συμπεριφέρεται με τρόπο παράνομο απέναντι στους συνεταίρους του.
  • Να ψηφίζουν στις συνελεύσεις των εταίρων όπου λαμβάνονται καθοριστικές αποφάσεις για το μέλλον της εταιρίας. Οι εταίροι εδώ πρέπει να ψηφίζουν κατά κανόνα οι ίδιοι και να μην ‘μπλοκάρουν’ χωρίς δικαιολογημένο τρόπο την λήψη αποφάσεων που εξυπηρετούν και το εταιρικό συμφέρον.
  • Να λαμβάνουν γνώση για την πορεία των εταιρικών υποθέσεων καθώς και να ελέγχουν τα βιβλία της εταιρίας όποτε το επιθυμούν (και εφόσον αυτό είναι δυνατό).
  • Να έχουν μερίδιο στα κέρδη της εταιρίας, το οποίο υπολογίζεται ανάλογα με το ύψος της εταιρικής τους μερίδας (αναπαριστά ένα κλάσμα δηλαδή επί των κερδών της εταιρίας). Τα κέρδη της εταιρίας, κατά κανόνα υπολογίζονται ανά έτος, ωστόσο μπορούν με συμφωνία των εταίρων να υπολογίζονται και για διαφορετικές χρονικές περιόδους.
  • Να λαμβάνουν μερίδιο από το προϊόν της εκκαθάρισης, δηλαδή από την περιουσία της εταιρίας που απομένει μετά την λύση της και στο στάδιο κατά το οποίο έχουν πληρωθεί όλα τα εταιρικά χρέη και οι υποχρεώσεις της εταιρίας προς 3ους (Δημόσιο,ΕΦΚΑ,ΑΑΔΕ κλπ).
  • Να λαμβάνουν προσωρινά χρηματικά ποσά από την περιουσία της εταιρίας για να καλύψουν (οι εταίροι) τις βιοτικές τους ανάγκες. Αυτά τα ποσά υπολογίζονται σε μικρότερα χρονικά διαστήματα (ανά 6μηνο/3μηνο) και μπορούν αργότερα να συμψηφισθούν από το ποσό που θα λάμβαναν οι εταίροι από τα κέρδη της εταιρίας σε ετήσια βάση.
  • Να συμμετέχουν στην διαχείριση της εταιρίας, εκπροσωπώντας την δικαστικά και εξώδικα απέναντι σε 3ους και επομένως να δημιουργούν δικαιώματα και υποχρεώσεις στο όνομα και για λογαριασμό της εταιρίας. Για το θέμα αυτό θα δούμε αναλυτικά και παρακάτω.

6.Τι ισχύει σχετικά με τις υποχρεώσεις τους;

Στην σχέση των εταίρων με την εταιρία εκτός από δικαιώματα περιλαμβάνονται και σημαντικές υποχρεώσεις, τις οποίες οι εταίροι οφείλουν να τηρούν προκειμένου να μην υφίστανται τις συνέπειες του νόμου. Σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις των εταίρων, αυτοί οφείλουν:

  • Να καταβάλλουν την εισφορά τους προς την εταιρία, δηλαδή οποιαδήποτε χρηματική παροχή ή μη (ακόμη και την εργασία τους) συμφώνησαν ότι θα καταβάλλουν στην εταιρία. Εφόσον πρόκειται για εισφορά ακινήτου, θα πρέπει να τηρηθεί και ο συμβολαιογραφικός τύπος όπως γνωρίζουμε.
  • Να συμμετέχουν στην διαχείριση της εταιρίας, δηλαδή να εκπροσωπούν την εταιρία στις συναλλαγές όποτε τους ζητηθεί από τους άλλους εταίρους, καθώς και να παρέχουν την συναίνεση τους για πράξεις οι οποίες είναι επωφελείς για την εταιρία και την αύξηση των κερδών της.
  • Να συμμετέχουν στις ζημίες της εταιρίας, δηλαδή να καλύπτουν με τις εισφορές τους την διαφορά του παθητικού από το ενεργητικό της εταιρίας που προκύπτει ανά έτος κατά κανόνα. Δεν αποκλείονται να συμψηφίζονται τα κέρδη των εταίρων με το ποσό που θα πρέπει να καταβάλλουν για την κάλυψη των ζημιών.
  • Να τηρούν εχεμύθεια όσον αφορά τα απόρρητα της εταιρίας, δηλαδή τις επιχειρηματικές της τακτικές και τα τυχόν προϊόντα βιομηχανικής ιδιοκτησίας που η ίδια έχει δημιουργήσει (πχ σήματα/εφευρέσεις κλπ), και να μην τα αποκαλύπτουν σε 3ους.
  • Να μην ανταγωνίζονται την εταιρία στην επιχειρηματική της δραστηριότητα=να μην ιδρύουν παράλληλη επιχείρηση με ίδιο/παρόμοιο αντικείμενο με αυτό της εταιρίας για όσο χρόνο παραμένουν εταίροι και για κάποιο χρονικό διάστημα μετά την αποχώρηση τους από την εταιρία (είναι και θέμα συμφωνία των μερών αυτό).
  • Να συμπεριφέρονται με εντιμότητα και ευθύτητα απέναντι στην εταιρία και τους άλλους εταίρους=να μην δρουν με τρόπο που προωθεί τα δικά τους συμφέροντα σε βάρος των συμφερόντων της εταιρίας (και ιδίως με υπεξαίρεση χρημάτων από λογαριασμούς, σύναψη συμβάσεων με άσχημους όρους για λογαριασμό της εταιρίας).

 7.Πότε δεσμεύει ένας εταίρος την Ο.Ε. απέναντι σε τρίτους με τους οποίους συναλλάσσεται;

Καταρχάς οι εταίροι έχουν την δυνατότητα κατά την ίδρυση της Ο.Ε. να διορίσουν τους διαχειριστές της εταιρίας παράλληλα με την σύνταξη του καταστατικού. Έτσι, οι τελευταίοι θα είναι αρμόδιοι για την διαχείριση των υποθέσεων της εταιρίας και την εκπροσώπηση της απέναντι σε 3ους. Ο νόμος ορίζει ότι αν δεν διοριστούν διαχειριστές με το καταστατικό, τότε όλοι οι εταίροι της Ο.Ε. έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στην διαχείριση αλλά και να εκπροσωπούν την εταιρία.

Κάθε εταίρος έχει το δικαίωμα να εναντιώνεται στην λήψη απόφασης και συνεπώς, μπορεί να μην εγκρίνει μια πράξη εκπροσώπησης που θα δημιουργήσει ευθύνη της εταιρίας απέναντι σε 3ους. Θα πρέπει όμως ο 3ος ο οποίος συναλλάσσεται με εκπρόσωπο της εταιρίας να γνωρίζει την εναντίωση που προέβαλε ο συνέταιρος του ή να μην την αγνοεί ενώ θα μπορούσε να την γνωρίζει. Διαφορετικά, εφόσον δεν γνωρίζει την εναντίωση, η εταιρία νόμιμα εκπροσωπείται από τον εταίρο και συνεπώς (η εταιρία) θα δεσμεύεται από την ενέργεια του εταίρου της απέναντι στο 3ο πρόσωπο.

Εκτός αυτού, οι πράξεις εκπροσώπησης της εταιρίας θα πρέπει να συμβάλλουν στην επίτευξη του εταιρικού σκοπού και να μην είναι άσχετες με αυτόν/να εξυπηρετούν ατομικά συμφέροντα των εταίρων. Εφόσον ο 3ος δηλαδή που πρόκειται να συναλλαχθεί με την Ο.Ε. δια μέσου του εκπροσώπου της αντιλαμβάνεται ότι η πράξη εκπροσώπησης δεν σχετίζεται με τον εταιρικό σκοπό, τότε η Ο.Ε. δεν θα δεσμεύεται απέναντι σε αυτόν, λόγω του ότι ο τελευταίος μπορούσε εύκολα να διαγνώσει ότι η πράξη εκπροσώπησης ήταν εντελώς άσχετη με τον σκοπό της Ο.Ε.

8.Μπορώ να μεταβιβάσω την ιδιότητα μου ως εταίρος σε Ο.Ε σε άλλο πρόσωπο;

Για να προλάβει τις αλλαγές στα πρόσωπα που συμμετέχουν ως εταίροι σε μια Ο.Ε., ο νόμος έχει προβλέψει την δυνατότητα μεταβίβασης της εταιρικής ιδιότητας Ο.Ε. σε άλλο πρόσωπο. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με συμφωνία όλων των εταίρων καθώς και του νέου εταίρου, είτε με εγκατάσταση του νέου εταίρου της Ο.Ε μέσω διαθήκης. Αν ο εταίρος της Ο.Ε. δεν είχε ρυθμίσει την κληρονομική διαδοχή του με διαθήκη, τότε κάθε κληρονόμος θα αποκτήσει εξ αδιαιρέτου δικαίωμα στην εταιρική ιδιότητα του θανόντος.

Για την περίπτωση του κληρονόμου, ο τελευταίος, μετά τον θάνατο του κληρονομουμένου, μπορεί να ζητήσει την παραμονή του ίδιου ως εταίρου στην Ο.Ε. υπό τον όρο ότι θα έχει την θέση του ετερόρρυθμου εταίρου=η εταιρία θα πρέπει αναγκαστικά να μετατραπεί σε ετερόρρυθμη εταιρία με όποιες συνέπειες είδαμε προηγουμένως. Και εδώ ισχύει ο κανόνας, ότι ο νέος εταίρος που εισέρχεται στην εταιρία θα ευθύνεται και για τα προηγούμενα χρέη που υπήρχαν πριν την είσοδο του στην Ο.Ε και δεν μπορεί να περιορίσει την ευθύνη του με κάποιον τρόπο.

Κατά τα λοιπά, ο νέος εταίρος της Ο.Ε. έχει ακριβώς τα ίδια δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που είχε ο προηγούμενος εταίρος που του μεταβίβασε την εταιρική ιδιότητα. Μπορεί ακόμη να συστήσει και ενέχυρο πάνω στην εταιρική ιδιότητα, προκειμένου να λαμβάνει το ποσοστό που αντιστοιχεί στον εταίρο από τα κέρδη της εταιρίας. Θα πρέπει όμως να τροποποιηθεί και η εταιρική σύμβαση, ώστε όποιες αλλαγές πραγματοποιηθούν να είναι δημοσιευμένες και στο ΓΕΜΗ για να τις γνωρίζουν οι 3οι που συναλλάσσονται με την εταιρία.

9.Πότε και για ποιους λόγους λύνεται η Ο.Ε. κατά τον νόμο;

Ο νόμος έχει προβλέψει ορισμένους λόγους, οι οποίοι αν συντρέξουν επιφέρουν την λύση της Ο.Ε. για το μέλλον=άρα για όσο καιρό λειτούργησε η εταιρία θα είναι έγκυρες οι υποχρεώσεις που δημιούργησε με την δράση της στις συναλλαγές. Πιο συγκεκριμένα, αν περάσει ο συμφωνημένος/ορισμένος χρόνος για τον οποίο θα λειτουργούσε η εταιρία, τότε αυτή μπορεί να λυθεί. Εξαίρεση υπάρχει αν οι εταίροι συνεχίζουν κανονικά την λειτουργία της εταιρίας και μετά την πάροδο αυτού του χρόνου, οπότε θεωρείται ότι η εταιρία λειτουργεί πλέον ως αορίστου χρόνου.

Η Ο.Ε. μπορεί επίσης να λυθεί με σχετική απόφαση των εταίρων, η οποία για να ληφθεί έγκυρα απαιτεί κατά κανόνα ομοφωνία των εταίρων. Για να λυθεί έγκυρα η εταιρία, είναι αναγκαίο επίσης να καταχωρηθεί η συγκεκριμένη απόφαση των εταίρων στην μερίδα της εταιρίας στο ΓΕΜΗ. Η Ο.Ε., επίσης, λύνεται αν κηρυχθεί η πτώχευση της ίδιας της εταιρίας με δικαστική απόφαση, εφόσον δηλαδή διαγνωστεί ότι δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στα ληξιπρόθεσμα χρέη των πιστωτών της. Πλέον, η πτώχευση της Ο.Ε. δεν σηματοδοτεί παράλληλα και την πτώχευση των ομόρρυθμων εταίρων της (αυτοί μπορούν να πτωχεύσουν δηλαδή ξεχωριστά).

Τέλος, ένας σημαντικός λόγος που οδηγεί μια Ο.Ε. στην λύση της, είναι η σχετική δικαστική απόφαση που εκδίδεται κατόπιν αίτησης έστω και ενός εταίρου. Στην αίτηση του ο εταίρος θα πρέπει να συμπεριλάβει έναν σπουδαίο λόγο, ο οποίος αντικειμενικά δικαιολογεί την λύση της εταιρίας (πχ άσχημο κλίμα και αδυναμία συνεργασίας μεταξύ των εταίρων). Για να εκδοθεί αυτή η δικαστική απόφαση θα πρέπει το δικαστήριο να κρίνει ότι όντως πρόκειται για σπουδαίο λόγο που δικαιολογεί την λύση της Ο.Ε. και άρα να αποδειχθούν τα όσα αναφέρονται στην αίτηση του εταίρου.

10.Ποια είναι η βασική διαφορά της Ο.Ε. με την ετερόρρυθμη εταιρία;

Μιλώντας για τις διαφορές της Ο.Ε. με την ετερόρρυθμη εταιρία, το βασικό σημείο όπου υπάρχουν αλλαγές είναι η παρουσία ενός τουλάχιστον ετερόρρυθμου εταίρου εντός της εταιρίας. Ο ετερόρρυθμος εταίρος δεν έχει ευθύνη από τον νόμο για τα χρέη της εταιρίας απέναντι στους 3ους, τα οποία δημιουργούνται από την εκπροσώπηση της τελευταίας, όπως είδαμε και παραπάνω. Αν όμως ο ετερόρρυθμος εταίρος δεν έχει καταβάλλει ακόμη την εισφορά που οφείλει στην εταιρία, τότε θα ευθύνεται για τα εταιρικά χρέη απέναντι σε 3ους αλλά μόνο μέχρι το ύψος της εισφοράς που οφείλει να καταβάλει στην εταιρία.

Έχει σημασία το αν ο ετερόρρυθμος εταίρος θα επιλέξει να τοποθετήσει το όνομα του δίπλα στην επωνυμία της εταιρίας ώστε το τελευταίο να εμφανίζεται στις συναλλαγές. Κι αυτό γιατί, με βάση τον νόμο, αν το όνομα του ετερόρρυθμου εταίρου εμφανίζεται μαζί με την επωνυμία της εταιρίας στις συναλλαγές, ο ετερόρρυθμος εταίρος θα ευθύνεται απεριόριστα και άμεσα για τα εταιρικά χρέη απέναντι σε 3ους=όπως ακριβώς θα ευθυνόταν και ένας ομόρρυθμος εταίρος. Αντίθετα, αν ο 3ος με τον οποίο συναλλάχθηκε η εταιρία γνώριζε/μπορούσε να γνωρίζει ότι πρόκειται για ετερόρρυθμο εταίρο, τότε ο τελευταίος δεν θα έχει ευθύνη για τα εταιρικά χρέη.

Τέλος, ο ετερόρρυθμος εταίρος δεν μπορεί, καταρχήν, να συμμετέχει στην διαχείριση της εταιρίας καθώς και στην εκπροσώπηση της τελευταίας, εκτός αν του το επιτρέψουν ρητά οι υπόλοιποι εταίροι. Μπορεί όμως να ελέγχει τα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας, να λαμβάνει γνώση για την πορεία των εταιρικών υποθέσεων, ενώ υποχρεούται να συμμετέχει και στις ζημίες της εταιρίας (όπως άλλωστε και οι υπόλοιποι εταίροι) κατά το ύψος της εισφοράς που έχει καταβάλει στην εταιρία, εκτός αν συμφωνήσει μαζί με τους υπόλοιπους εταίρους ότι θα υποχρεούται να καλύψει τις ζημίες της εταιρίας για μεγαλύτερο ποσό.

Δίπλα στον πελάτη και τις ανάγκες του.

Αθηνά Κοντογιάννη-Δικηγόρος

Όσα αναφέρονται παραπάνω δεν αποτελούν νομικές συμβουλές και ουδεμία ευθύνη φέρεται για αυτές.Για περισσότερες πληροφορίες,επικοινωνήστε μαζί μας.