Ακόμη και σήμερα στις συναλλαγές χρησιμοποιούνται συχνά επιταγές,προκειμένου τα μέρη να διευκολυνθούν στην μεταφορά κεφαλαίων και να αποφύγουν την χρήση μετρητών.Πώς όμως λειτουργεί η επιταγή σαν αξιόγραφο;Πάμε να δούμε σε αυτό το κείμενο 1ο πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά της επιταγής που αφορούν ιδίως την ευθύνη των προσώπων που την υπογράφουν.Επίσης θα εξηγήσουμε με απλό και κατανοητό τρόπο τις έννοιες της μεταχρονολογημένης και ακάλυπτης επιταγής,που χρησιμοποιούνται στην πράξη με αρκετούς να μην κατανοούν την σημασία τους.
1.Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της επιταγής;
Όταν λέμε επιταγή, εννοούμε εκείνο το αξιόγραφο που εκδίδεται με ορισμένο τύπο, και το οποίο καθώς ενσωματώνει μια χρηματική απαίτηση, λειτουργεί ως μέσο πληρωμής. Η έννοια της επιταγής βρίσκεται ακριβώς στο να μην πληρώσει ο οφειλέτης τον δανειστή με χρήση μετρητών, αλλά αντίθετα να δώσει εντολή πληρωμής στην τράπεζα του (του οφειλέτη) ώστε να πληρώσει η τελευταία στον δανειστή με την επίδειξη από εκείνον του εγγράφου της επιταγής.
Είναι σημαντικό ότι για τον νόμο, όταν κάποιος αναλαμβάνει υποχρέωση να πληρώσει με επιταγή, θεωρείται, εφόσον τα μέρη δεν συμφώνησαν διαφορετικά, ότι ο δανειστής έχει πλέον 2 αξιώσεις έναντι του οφειλέτη: μια αξίωση από την έννομη σχέση που τους συνδέει (πχ από την σύμβαση πώλησης/δανείου/πίστωσης κλπ. που κατήρτισαν) και μια ανεξάρτητη αξίωση από την επιταγή που του παραδόθηκε προς είσπραξη. Έτσι, ο δανειστής μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε από τις 2 αξιώσεις θέλει, όμως η ικανοποίηση του από οποιαδήποτε αξίωση από τις 2 επιφέρει παράλληλα και την απόσβεση της άλλης=δεν θα μπορεί να ικανοποιηθεί 2 φορές.
Ένα ακόμη χαρακτηριστικό της επιταγής είναι ότι αυτή μπορεί να εκδοθεί ‘’στον κομιστή’’, δηλαδή σε οποιοδήποτε πρόσωπο θα την κατέχει την στιγμή που αυτή θα λήγει και άρα εκείνος θα μπορεί να την εμφανίσει στην τράπεζα για πληρωμή. Πρόκειται για μια ευκολία που παρέχει ο νόμος, καθώς έτσι αποφεύγονται οι αρκετά τυπικές διαδικασίες που απαιτούνται για να μεταβιβαστεί η επιταγή με οπισθογράφηση, ενώ το μόνο που ελέγχει η τράπεζα κατά την πληρωμή είναι αν η σειρά των υπογραφών στο πίσω μέρος της επιταγής δεν παρουσιάζει προβλήματα.
2.Τι πρέπει να περιλαμβάνει για να είναι έγκυρη;
Για να μπορέσει ένα έγγραφο να λειτουργήσει ως επιταγή, ο νόμος αξιώνει να περιλαμβάνονται σε αυτό ορισμένα στοιχεία που του δίνουν την ιδιότητα της επιταγής. Αυτά τα στοιχεία αναφέρονται περιοριστικά στον νόμο, και άρα δεν χρειάζονται άλλα, ούτε μπορούν τα μέρη να συμφωνήσουν ότι θα απαιτούνται και άλλα στοιχεία για το κύρος της επιταγής. Έτσι, λοιπόν η επιταγή πρέπει:
- Να περιλαμβάνει την ονομασία ‘’επιταγή’’ στο σώμα του εγγράφου και σε εμφανές σημείο.
- Να περιλαμβάνει απλή/σαφή εντολή πληρωμής για ένα ορισμένο χρηματικό ποσό. Έχει σημασία ότι το ποσό θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο=να μην χρειάζονται μαθηματικοί υπολογισμοί ενώ παράλληλα απαγορεύονται να τεθούν ρήτρες που καθορίζουν τυχόν τόκο που θα βαρύνει το ποσό.
- Να αναφέρει το όνομα του προσώπου που θα προχωρήσει στην πληρωμή. Κατά κανόνα, στην επιταγή πληρωτής, είναι μόνο τράπεζα η οποία μάλιστα υποχρεούται να την πληρώσει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου και δεν μπορεί να αρνηθεί την αποδοχή της επιταγής.
- Να αναφέρει τον τόπο όπου θα γίνει η πληρωμή, χωρίς όμως αυτό να είναι καθοριστικό, καθώς αν λείπει η σχετική σημείωση τότε η επιταγή θα πληρωθεί στον τόπο όπου αυτή εκδόθηκε (μπορεί να συμπίπτει και με τον τόπο κατοικίας του εκδότη).
- Να αναφέρει την χρονολογία που εκδόθηκε, καθώς μόνο έτσι μπορεί να υπολογιστεί η ημέρα λήξης της επιταγής.
- Να διευκρινίζει τον τόπο όπου εκδόθηκε, στοιχείο πάντως που, όπως και παραπάνω, δεν είναι κρίσιμο λόγω του ότι μπορεί να αναπληρωθεί από κάποιον άλλο τόπο που τυχόν είναι γραμμένος πάνω στην επιταγή.
- Να φέρει την υπογραφή του εκδότη πάνω σε αυτήν, ενώ γεγονότα που συμβαίνουν στον εκδότη μετά την σύνταξη της επιταγής, όπως η υποβολή του σε δικαστική συμπαράσταση, δεν καθιστούν την επιταγή άκυρη.
3.Κι αν λείπουν ορισμένα στοιχεία;
Δεν αποκλείεται σε μια επιταγή να λείπουν ορισμένα στοιχεία από εκείνα που αναφέραμε παραπάνω. Ο κανόνας εδώ είναι ότι αρκετά στοιχεία της επιταγής μπορούν να αναπληρωθούν από άλλα που βρίσκονται πάνω σε αυτήν, και πάντως δεν καθιστούν την επιταγή άκυρη σε κάθε περίπτωση. Για παράδειγμα, τέτοια στοιχεία είναι ο τόπος πληρωμής καθώς και ο τόπος έκδοσης της επιταγής, που μπορούν να αναπληρωθούν με τον τρόπο που είδαμε προηγουμένως.
Όσον αφορά τα στοιχεία της επιταγής που δεν μπορούν να αναπληρωθούν, αυτά είναι όλα τα υπόλοιπα στοιχεία από την λίστα που είδαμε στο προηγούμενο ερώτημα. Έτσι, η ονομασία επιταγή στο σώμα του κειμένου, η εντολή πληρωμής ορισμένου ποσού, η υπογραφή του εκδότη κλπ. δεν μπορούν να αναπληρωθούν από άλλα στοιχεία, και επομένως αν λείπουν από την επιταγή, αυτή καθίσταται άκυρη σαν αξιόγραφο.
Είναι διαφορετική όμως περίπτωση το να αφήνουν τα μέρη επίτηδες κάποια στοιχεία της επιταγής κενά και να συμφωνούν παράλληλα ότι θα τα συμπληρώσουν στο μέλλον με βάση την συμφωνία/σύμβαση που πραγματοποίησαν. Σε αυτήν την περίπτωση έχουμε το φαινόμενο της λευκής επιταγής, η οποία είναι έγκυρη από τον νόμο και δεν δημιουργεί προβλήματα, εφόσον τα αναγκαία στοιχεία συμπληρωθούν μέχρι να εμφανιστεί η επιταγή προς πληρωμής στην τράπεζα. Είναι άλλο θέμα το τι αξιώσεις θα έχουν τα μέρη μεταξύ τους, αν κάποιος συμπληρώσει την επιταγή αντίθετα προς τα όσα συμφώνησαν (πχ αναγράψει ως πληρωτέο ποσό 100.000 ευρώ αντί για 10.000 ευρώ για το οποίο υπήρχε συμφωνία).
4.Έχει ιδιομορφίες η επιταγή σαν αξιόγραφο;
Έχοντας υπόψη την φύση της επιταγής ως μέσο πληρωμής, είναι λογικό αυτή να έχει κάποιες ιδιαιτερότητες σαν αξιόγραφο που την ξεχωρίζουν από άλλα αξιόγραφα, και την προσαρμόζουν στις καθημερινές συναλλαγές. Έτσι, η επιταγή:
- Στην περίπτωση που δεν πληρωθεί από την τράπεζα, δεν χρειάζεται να συνταχθεί διαμαρτυρικό που να βεβαιώνει την μη πληρωμή της (πρόκειται για ένα συμβολαιογραφικό έγγραφο που απαιτείται σε άλλα αξιόγραφα όταν διαπιστώνεται η αδυναμία πληρωμής τους). Αντίθετα, η τράπεζα αμέσως σφραγίζει την επιταγή με σύντομη διαδικασία λόγω έλλειψης διαθέσιμων κεφαλαίων στον λογαριασμό του εκδότη.
- Λήγει πάντα με την εμφάνιση της προς πληρωμή στην αρμόδια τράπεζα. Επίσης, ο νόμος παρέχει προθεσμία 8 ημερών από τότε που θα εκδοθεί η επιταγή ώστε αυτή να εμφανιστεί προς πληρωμή. Αν εμφανιστεί μετά από αυτήν το χρονικό διάστημα, η τράπεζα μπορεί νόμιμα να αρνηθεί την πληρωμή της επιταγής.
- Δεν επιτρέπεται λήπτης της επιταγής να οριστεί ο εκδότης αυτής=δεν μπορεί ο εκδότης μέσω επιταγής να πληρώσει στον εαυτό του. Ο κανόνας όμως αυτός γνωρίζει εξαιρέσεις, καθώς τα διάφορα υποκαταστήματα τραπεζών που εκδίδουν επιταγές μεταξύ τους για την μεταφορά κεφαλαίων, μπορούν νόμιμα να χρησιμοποιούν αυτή την πρακτική, αφού ουσιαστικά ανήκουν στην ίδια τράπεζα, άρα και στον ίδιο εκδότη.
- Δεν απαιτείται ορισμένος έγγραφος τύπος για να συνταχθεί επιταγή=μπορεί αυτή να συνταχθεί και σε ένα απλό φύλλο χαρτί, και όχι αναγκαία στο μπλοκ επιταγών που παρέχει η τράπεζα. Σε αυτήν την περίπτωση, η επιταγή θα είναι έγκυρη αλλά ίσως να έχει παραβιάσει ο εκδότης την συμφωνία που έχει κάνει με την τράπεζα για να εκδίδει επιταγές μόνο από το μπλοκ επιταγών που του παρέχεται.
- Η τράπεζα είναι πάντα πληρωτής της επιταγής και δεν μπορεί να τριτεγγυηθεί ποτέ για την μη πληρωμή της επιταγής. Ουσιαστικά, αν αυτό συνέβαινε η τράπεζα θα εγγυούταν υπερ του εαυτού της, κάτι το οποίο δεν είναι (νομικά) λογικό. Αντίστοιχα δεν μπορεί κανείς να τριτεγγυηθεί υπερ της τράπεζας, για το ότι αυτή θα πληρώσει την επιταγή, εκτός των άλλων και γιατί η τράπεζα με την ύπαρξη κεφαλαίων είναι αρκετά φερέγγυος ως πληρωτής της επιταγής.
5.Τι είναι η μεταχρονολογημένη επιταγή;
Σχετικά με τον χρόνο λήξης της επιταγής, η επιταγή λήγει πάντα με την εμφάνιση της στην τράπεζα=την στιγμή κατά την οποία ο δικαιούχος την εμφανίζει στο γκισέ του υποκαταστήματος της τράπεζας και ζητά από τον υπάλληλο να την πληρώσει εκ μέρους της τράπεζας. Παράλληλα, ο νόμος έχει ως κανόνα ότι η επιταγή λήγει 8 ημερολογιακές μέρες μετά την ημερομηνία που εκδίδεται, πχ αν εκδοθεί 1/3/2024, η επιταγή θα λήξει στις 9/3/2024.
Επειδή όμως το παραπάνω διάστημα είναι αρκετά μικρό για τις ανάγκες των συναλλαγών και σχεδόν πάντα εμφανίζονται προβλήματα, τα μέρη έχουν δημιουργήσει ένα νέο νομικό μόρφωμα=απλά θέτουν ημερομηνία έκδοσης της επιταγής μεταγενέστερη χρονικά από εκείνη που εκδόθηκε πραγματικά η επιταγή και έτσι μετατίθεται αντίστοιχα το 8ημερο που έχει ο νόμος ως προθεσμία για να λήξει η επιταγή. Για παράδειγμα, μπορεί η επιταγή να εκδόθηκε πραγματικά την 1η/3/2024 και τα μέρη να αναγράψουν σε αυτήν πλασματική ημερομηνία έκδοσης 1η/10/2024 ώστε η επιταγή και τυπικά να λήγει στις 9/10/2024.
Πρέπει να επισημάνουμε ότι η παραπάνω πρακτική των συναλλαγών είναι εντελώς νόμιμη και έγκυρη. Ακόμη και ο ίδιος ο νόμος έμμεσα την αποδέχεται, χωρίς να το δηλώνει ρητά, προκειμένου να διευκολύνει τους συναλλασσόμενους στην αυτονόητη ανάγκη τους=να προλάβει ο εκδότης της επιταγής να προσθέσει κεφάλαια στον τραπεζικό λογαριασμό του, ώστε όταν η επιταγή εμφανιστεί στην τράπεζα προς πληρωμή να μην σφραγιστεί αυτή ως ακάλυπτη, και ο ίδιος να αντιμετωπίζει αστικές και ποινικές ευθύνες, όπως θα δούμε παρακάτω.
6.Μπορώ να μεταβιβάσω την επιταγή σε άλλον;Αν ναι, πώς;
Για το συγκεκριμένο θέμα, ο νόμος προβλέπει 3 τρόπους μεταβίβασης της επιταγής, ο καθένας από τους οποίους ανταποκρίνεται στο συγκεκριμένο είδος της επιταγής, λόγω του ότι η τελευταία μπορεί να εκδοθεί με διάφορες μορφές για τις ανάγκες των συναλλαγών. Έτσι λοιπόν, η επιταγή μεταβιβάζεται:
- Με κοινή εκχώρηση, δηλαδή με παράδοση της στον αποκτώντα αφού έχει γίνει η σχετική συμφωνία προηγουμένως, ενώ παράλληλα πρέπει να γίνει και αναγγελία της εκχώρησης στον οφειλέτη=να ενημερωθεί η τράπεζα ότι θα κληθεί να πληρώσει το ποσό της επιταγής σε άλλο πρόσωπο. Αυτός ο τρόπος μεταβίβασης ισχύει μόνο αν στην επιταγή κατονομάζεται ρητά ορισμένος δικαιούχος/κομιστής.
- Με οπισθογράφηση, δηλαδή με σημείωση στο πίσω μέρος της επιταγής της σχετικής φράσης ‘’αντ’ εμού πληρώστε στον …..(όνομα νέου δικαιούχου)’’. Η οπισθογράφηση της επιταγής είναι δυνατή από την φύση της, και επομένως δεν μπορεί να αποκλειστεί με σχετική ρήτρα, που τυχόν έθεσαν τα μέρη. Επειδή μπορούν να γίνουν περισσότερες από μια οπισθογραφήσεις στην επιταγή, αν δεν επαρκεί το πίσω μέρος αυτής, μπορεί η σχετική σημείωση της να γίνει σε πρόσθετο φύλλο που επισυνάπτεται στην επιταγή.
- Με συμφωνία ότι η επιταγή μεταβιβάζεται σε κάποιον άλλον και παράδοση της στον νέο αποκτώντα, όπως δηλαδή μεταβιβάζονται τα κινητά πράγμα στην καθημερινή ζωή. Για να ισχύσει αυτός ο τρόπος μεταβίβασης της επιταγής, θα πρέπει αυτή να έχει εκδοθεί στον κομιστή, δηλαδή να μπορεί να εισπράξει το ποσό που αναφέρεται οποιοσδήποτε είναι κάτοχος της επιταγής την στιγμή που αυτή λήγει και εμφανίζεται προς πληρωμή στην τράπεζα.
7.Πώς πρέπει να γίνει η πληρωμή της επιταγής;
Προκειμένου να γίνει η πληρωμής της επιταγής από την τράπεζα, ο νόμος επιβάλλει ορισμένες προϋποθέσεις που θα πρέπει να τηρήσει ο δικαιούχος της επιταγής. Καταρχήν, ο δικαιούχος θα πρέπει να είναι και κομιστής της επιταγής, δηλαδή να την κατέχει κατά την εμφάνιση της προς πληρωμή, ενώ αν έχει μεταβιβαστεί η επιταγή αρκετές φορές θα πρέπει να προκύπτει ότι οι υπογραφές των προσώπων που έχουν υπογράψει είναι έγκυρες=δεν είναι πλαστές/τα πρόσωπα είχαν δικαιοπρακτική ικανότητα για να αναλάβουν υποχρέωση από επιταγή κλπ.
Εκτός αυτού, ο κομιστής πρέπει να εμφανίσει την επιταγή σε ένα υποκατάστημα της τράπεζας από την οποία εκδόθηκε=πρακτικά μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε υποκατάστημα. Αυτό θα πρέπει να το κάνει εντός προθεσμίας, δηλαδή μέσα σε 8 ημέρες από την ημερομηνία έκδοσης που φέρει η επιταγή. Ο εκδότης της επιταγής μπορεί μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα να ανακαλέσει την επιταγή, οπότε η τράπεζα σε αυτήν την περίπτωση δικαιούται να αρνηθεί την πληρωμή της προς τον κομιστή. Αν όμως η επιταγή δεν έχει ανακληθεί, τότε η τράπεζα δικαιούται, αφού ενημερώσει τον εκδότη, να πληρώσει την επιταγή.
Κατά την πληρωμή της επιταγής, η τράπεζα συνήθως θα ελέγχει αν ο εκδότης της επιταγής είναι πράγματι πελάτης της και αν έχει συνάψει μαζί της σύμβαση επιταγής, που να του επιτρέπει να χρεώνει τον λογαριασμό του μέσω επιταγών τις οποίες πληρώνει η τράπεζα. Αυτό όμως δεν επηρεάζει τον δικαιούχο της επιταγής, που μπορεί να αγνοεί ότι ο εκδότης δεν είχε συνάψει σύμβαση επιταγής με την τράπεζα=η τράπεζα θα χρεώσει κανονικά το ποσό στον λογαριασμό του εκδότη και οι όποιες διαφορές θα ανακύψουν μεταξύ τους. Σε περίπτωση που η επιταγή πληρωθεί από την τράπεζα, απαλλάσσονται όλοι οι υπόλοιποι υπεύθυνοι για την πληρωμή της, δηλαδή οι οπισθογράφοι αν είχαν υπογράψει την επιταγή και άρα είχαν αναλάβει ευθύνη επικουρικά για την πληρωμή της επιταγής.
8.Ποια είναι η έννοια της ακάλυπτης επιταγής;
Ό συγκεκριμένος όρος είναι χρησιμοποιείται πολύ συχνά στην καθημερινή πρακτική, και σημαίνει απλά την επιταγή που δεν πληρώνεται από την τράπεζα, παρόλο που αυτή εμφανίζεται εντός προθεσμίας, για τον λόγο ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια στον λογαριασμό του εκδότη. Για αυτόν τον λόγο αν ο εκδότης έχει ανακαλέσει νόμιμα την επιταγή και η τράπεζα αρνηθεί την πληρωμή της, η επιταγή δεν θεωρείται ακάλυπτη και έτσι δεν επέρχονται οι συνέπειες που θα δούμε παρακάτω.
Η έκδοση ακάλυπτης επιταγής αποτελεί ποινικό αδίκημα, ο δράστης του οποίου τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 3 μηνών καθώς και χρηματική ποινή. Για να διωχθεί όμως για την πράξη του θα πρέπει να υποβληθεί έγκληση από τον δικαιούχο της επιταγής που δεν πληρώθηκε καθώς και από οποιονδήποτε πλήρωσε αναγωγικά την επιταγή. Το αξιόποινο όμως εξαλείφεται αν ο δράστης αποζημιώσει πλήρως τον δικαιούχο της επιταγής/εκείνον που πλήρωσε μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση στο ακροατήριο του αρμόδιου δικαστηρίου.
Εκτός αυτού, η έκδοση ακάλυπτης επιταγής αποτελεί και αδικοπραξία του δράστη κατά του δικαιούχου της επιταγής/εκείνου που πλήρωσε, ο οποίος μπορεί να ασκήσει αγωγή αποζημίωσης έναντι αυτού. Με την αγωγή του θα μπορεί να ζητήσει την πλήρη ζημία που υπέστη (θετική ζημία και διαφυγόντα κέρδη εφόσον αυτά κριθούν βάσιμα) καθώς και την ηθική βλάβη που δικαιούται λόγω της φύσης της αδικοπραξίας. Έχει επίσης πλεονέκτημα η εν λόγω αγωγή και ως προς την παραγραφή, καθώς παραγράφεται σε 5 έτη από τότε που ο δικαιούχος έμαθε την ζημία ή από τότε που συνέβη το ζημιογόνο γεγονός=από τότε που δεν πληρώθηκε η επιταγή λόγω έλλειψης κεφαλαίων.
9.Πότε παραγράφονται οι αξιώσεις από την επιταγή;
Για να μην υπάρχει ανασφάλεια στις συναλλαγές και να κυκλοφορούν με ευκολία οι επιταγές, ο νόμος καθιερώνει σύντομες προθεσμίες παραγραφής για τις αξιώσεις που έχουν τα μέρη μεταξύ τους. Έτσι, λοιπόν:
- Αν η επιταγή δεν πληρωθεί από την τράπεζα (πχ επειδή σφραγίστηκε ως ακάλυπτη), τότε η αξίωση του δικαιούχου να στραφεί κατά άλλου υπεύθυνου προσώπου για την πληρωμή της επιταγής αναγωγικά, παραγράφεται σε 6 μήνες από τότε που λήγει η προθεσμία για εμφάνιση της επιταγής =από την ημερομηνία έκδοσης της επιταγής +8 ημέρες μετά.
- Αν η επιταγή πληρωθεί από κάποιον άλλο υπόχρεο αναγωγικά (επειδή δεν πλήρωσε η τράπεζα και κάποιος άλλος πλήρωσε τον δικαιούχο της επιταγής), τότε η αξίωση εκείνου που πλήρωσε αναγωγικά για να στραφεί στον επόμενο υπόχρεο προς πληρωμή παραγράφεται σε 6 μήνες από τότε που ο ίδιος πλήρωσε την επιταγή ή από τότε που τον ενημέρωσαν ότι πρέπει να πληρώσει την επιταγή.
- Η παραγραφή μπορεί να διακοπεί με τους γνωστούς τρόπους που έχουμε αναλύσει σε άλλο κείμενο μας όπως με την αναγνώριση της αξίωσης από τον υπόχρεο, με την άσκηση αγωγής/έκδοση διαταγής πληρωμής.
- Αντίστοιχα θα είναι δυνατή εδώ και η αναστολή της παραγραφής, ιδίως αν ο δικαιούχος εμποδίστηκε από λόγους ανωτέρας βίας να ασκήσει την αξίωση του από την επιταγή, καθώς και στην περίπτωση που εμποδίστηκε με δόλο από τον αντίδικο του=τον υπόχρεο αναγωγικά προς πληρωμή.
- Αν όμως διακοπεί/ανασταλεί η παραγραφή της αξίωσης, αυτό το γεγονός ωφελεί μόνο εκείνον στον πρόσωπο του οποίου επήλθε το γεγονός της διακοπής/αναστολής=οι υπόλοιποι δεν ωφελούνται και η παραγραφή συνεχίζει να τρέχει κανονικά ως προς αυτούς.
10.Αν πληρώσω κάποια επιταγή έχω αξιώσεις εναντίον άλλου;
Δεν είναι καθόλου σπάνιο η επιταγή να μην πληρωθεί από την τράπεζα, η οποία μπορεί να επικαλεστεί ενστάσεις έναντι του δικαιούχου, και έτσι να πρέπει ο τελευταίος να στραφεί κατά άλλων υπόχρεων προς πληρωμή. Αυτό όμως τελεί υπό την προϋπόθεση ότι η επιταγή εμφανίστηκε κατά την λήξη της και εμπρόθεσμα στην τράπεζα και βεβαιώθηκε η μη πληρωμή της, για οποιονδήποτε λόγο.
Έτσι, ο δικαιούχος της επιταγής μπορεί να στραφεί κατά εκείνων που έχουν υπογράψει την επιταγή και άρα ευθύνονται για την πληρωμή της (πχ απέναντι στους οπισθογράφους, τους τριτεγγυητές, του εκδότη) χωρίς να τηρήσει ορισμένη σειρά=μπορεί να στραφεί κατά του ενός και εάν δεν ικανοποιηθεί να στραφεί κατά επόμενου υπόχρεου. Είναι σημαντικό το ότι ο νόμος καθιερώνει εις ολόκληρον ευθύνη των υπόχρεων προς πληρωμή και άρα όλοι μαζί ευθύνονται για την αναγωγική πληρωμή του ποσού της επιταγής, εκτός αν κάποιος από αυτούς έχει αποκλείσει την ευθύνη του με σχετική ρήτρα που έχει θέσει στην επιταγή.
Για να στραφεί όμως ο δικαιούχος απέναντι στους άλλους υπόχρεους προς πληρωμή, θα πρέπει να βεβαιώσει προηγουμένως την άρνηση πληρωμής της επιταγής. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με δήλωση της τράπεζας που χρονολογείται και τίθεται πάνω στην επιταγή, και στην πράξη λέγεται με την φράση ‘’η επιταγή σφραγίστηκε από την τράπεζα’’. Ένας άλλος τρόπος είναι η σύνταξη διαμαρτυρικού, δηλαδή ενός συμβολαιογραφικού εγγράφου που περιέχει πιστή απεικόνιση της επιταγής, και δηλώνει την μη πληρωμή της. Μετά από αυτές τις τυπικές προϋποθέσεις, ο δικαιούχος θα μπορεί να ζητήσει από τους υπόχρεους την πληρωμή του ποσού της επιταγής που δεν έχει ακόμη πληρωθεί, τους τόκους που βαρύνουν το ποσό αυτό από τότε που εμφανίστηκε εξαρχής η επιταγή και δεν πληρώθηκε, καθώς και ό,τι δαπάνησε ο ίδιος για την σύνταξη διαμαρτυρικού ή την χρονολογημένη δήλωση της τράπεζας.
Δίπλα στον πελάτη και τις ανάγκες του.
Αθηνά Κοντογιάννη-Δικηγόρος
Όσα αναφέρονται παραπάνω δεν αποτελούν νομικές συμβουλές και ουδεμία ευθύνη φέρεται για αυτές.Για περισσότερες πληροφορίες,επικοινωνήστε μαζί μας.