Για να είναι έγκυρη μια συναλλαγή πάνω σε ακίνητο,ο νόμος απαιτεί να συντρέχουν αρκετές προϋποθέσεις.Αρκετές είναι γνωστές στον περισσότερο κόσμο,τις οποίες έχουμε αναφέρει και σε άλλο κείμενο.Σήμερα θα δούμε μια σημαντική από αυτές,την μεταγραφή του αντίστοιχου συμβολαίου στο αρμόδιο υποθηκοφυλάκειο/Κτηματολόγιο.Μπορεί να την θεωρείς σαν να μην έχει τόση σημασία,αλλά ενδεχομένως να εκπλαγείς από το πόσα πράγματα μπορεί να αλλάξουν και σε πόσους (νομικούς και μη) μπελάδες μπορεί να οδηγήσει το να μην μεταγραφεί σωστά ή καθόλου το αντίστοιχο συμβόλαιο του ακινήτου.
1.Τι εννοούμε με τον όρο μεταγραφή;
Ο όρος μεταγραφή εννοεί την διαδικασία εκείνη κατά την οποία εγγράφεται η σύσταση/αλλοίωση/κατάργηση ενός εμπράγματου δικαιώματος στα δημόσια βιβλία =υποθηκοφυλακεία και πλέον Κτηματολόγια, όταν πρόκειται για μια σύμβαση που αφορά ακίνητο. Για να αντιληφθούμε την σημασία της ως νομικής προϋπόθεσης, αρκεί να σκεφτούμε ότι ακόμα κι αν όλα τα συμβόλαια είναι άψογα/έχουν πληρωθεί οι φόροι που αναλογούν και δεν υπάρχει γενικά κάποιο ελάττωμα, αν η σύμβαση δεν έχει υποβληθεί σε μεταγραφή, δεν μεταβιβάζεται κανένα ακίνητο, και γενικότερα δεν αλλοιώνεται καθόλου το εμπράγματα δικαιώματα πάνω σε αυτό.
Είναι σημαντικό ότι ο νόμος δεν τάσσει κάποια προθεσμία μέσα στην οποία πρέπει να γίνει η μεταγραφή=πρακτικά μπορεί αυτή να γίνει οποτεδήποτε μετά την σύμβαση. Ωστόσο, χρήσιμο είναι αυτή να γίνεται σε εύλογο χρόνο, γιατί δεν αποκλείεται κάποιος 3ος να εγγράψει προηγουμένως κάποιο εμπράγματο δικαίωμα επί του ακίνητου, το οποίο, όπως θα δούμε παρακάτω, είναι απολύτως έγκυρο και του δίνει προβάδισμα όσον αφορά την απόκτηση κυριότητας/δουλείας/υποθήκης πριν από εμάς.
2.Για ποιες πράξεις απαιτείται να γίνει;
Προκειμένου να μην υπάρχουν κενά και αμφιβολίες, ο νόμος αναφέρει ορισμένες συμβάσεις, οι οποίες είναι απαραίτητο να υποβληθούν σε μεταγραφή προκειμένου να αποκτήσουν νομική ισχύ και να είναι έγκυρες. Άρα λοιπόν, είναι υποχρεωτικό να μεταγράφονται:
- Όλες οι συμβάσεις που αφορούν ακίνητα =μεταβιβάσεις/παραχώρηση υποθήκης/επικαρπίας/δουλείας/προσημείωσης υποθήκης κλπ.
- Οι δικαστικές αποφάσεις που αφορούν αναγκαστικές απαλλοτριώσεις καθώς και όσες αφορούν ανταλλαγές οικοπέδων.
- Αν πρόκειται για ενωμένα ακίνητα, και αυτά χωριστούν, πρέπει να μεταγραφεί η δικαστική απόφαση που διέταξε τον χωρισμό=την διανομή τους.
- Η αποδοχή κληρονομίας όταν η κληρονομία περιλαμβάνει κάποιο ακίνητο, του οποίου την κυριότητα θέλει να αποκτήσει ο κληρονόμος.
- Αν ο αντισυμβαλλόμενος αρνείται να συμπράξει στην υπογραφή του συμβολαίου/αρνείται να παραδώσει το ακίνητο, μπορεί να εξαναγκαστεί δικαστικά για τον σκοπό αυτό, και αυτή η δικαστική απόφαση θα πρέπει να μεταγραφεί.
- Ακόμη κι όταν μεταβιβάζεται ένα ακίνητο σε εταιρία, θα πρέπει να μεταγραφεί η σύμβαση της μεταβίβασης, γιατί πλέον κύριος του ακινήτου θεωρείται η εταιρία και όχι (ενδεχομένως) ο ιδιώτης.
- Οι μισθώσεις ακινήτων μόνο όταν ξεπερνούν τα 9 έτη σε διάρκεια συνολικά και εξαρχής =όχι όταν παίρνουν διαδοχικές παρατάσεις κατά την διάρκεια της μίσθωσης.
3.Κι αν δεν γίνει η μεταγραφή;
Στην όχι σπάνια περίπτωση στην πράξη όπου έχει υπογραφεί το συμβόλαιο του ακινήτου αλλά δεν έχει μεταγραφεί τελικά αυτό, η κατάσταση αλλάζει και οι αντισυμβαλλόμενοι έχουν διαφορετικές αξιώσεις ο ένας εναντίον του άλλου. Αυτή η περίπτωση αφορά το σενάριο που είναι βέβαιο πως η μεταγραφή δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ και όχι όταν απλώς αναβάλλεται προσωρινά.
Καταρχάς ο αγοραστής δικαιούται να υπαναχωρήσει από την σύμβαση στην οποία δεσμεύτηκε και αν είχε δώσει κάποια προκαταβολή/ολόκληρο το τίμημα του συμβολαίου να το αναζητήσει από τον πωλητή με τις διατάξεις για τον αδικαιολόγητο πλουτισμό. Είναι σημαντικό επίσης ότι ο αγοραστής δεν θεωρείται κύριος του ακινήτου και νομικά δεν το απέκτησε ποτέ εφόσον δεν έγινε η μεταγραφή= αν το ακίνητο έχει βάρη και χρέη, δεν μπορούν οι δανειστές του πωλητή να τα απαιτήσουν από τον αγοραστή, αφού κύριος του ακινήτου παραμένει ο πωλητής όπως και πριν την σύναψη της σύμβασης.
Από την άλλη, ο πωλητής, λόγω του ότι παραμένει κύριος του ακινήτου, μπορεί να το μεταβιβάσει σε κάποιον άλλο ή να το επιβαρύνει με κάποιο άλλο εμπράγματο δικαίωμα όπως υποθήκη/να παραχωρήσει κάποια δουλεία κλπ. Εκτός αυτού, όπως είχαμε γράψει και σε άλλο κείμενο, σχετικά με την ευθύνη του Δημοσίου για αποζημίωση, αν η μεταγραφή δεν έγινε από λάθος του υποθηκοφύλακα δεν μπορεί να ζητηθεί αποζημίωση από το Δημόσιο, καθώς όπως αναφέρει ο ίδιος ο νόμος ξεκάθαρα, το Δημόσιο δεν ευθύνεται ποτέ για πταίσματα και παραλείψεις του υποθηκοφύλακα κατά την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων του.
4.Ακυρώθηκε η σύμβαση αφού όμως είχε γίνει η μεαγραφή.Αλλάζει κάτι;
Εφόσον η σύμβαση ολοκληρώθηκε κανονικά και έγινε η μεταγραφή της δεν αποκλείεται αργότερα, για διάφορους νομικούς λόγους, να ακυρωθεί η σύμβαση. Εδώ πρέπει να πούμε ότι αν η σύμβαση είναι άκυρη θεωρείται σαν να μην έγινε ποτέ (πχ αν δεν τηρηθεί ο συμβολαιογραφικός τύπος που απαιτείται για μεταβίβαση ακινήτου), ενώ αν είναι ακυρώσιμη παράγει κανονικά τα αποτελέσματα της μέχρι να ακυρωθεί με δικαστική απόφαση (πχ σε περίπτωση που ο αγοραστής πλανήθηκε κατά την αγορά του ακινήτου και η πλάνη θεωρείται ουσιώδης).
Με βάση τις προβλέψεις του νόμου, οι 3οι που συναλλάχθηκαν με τον κύριο του ακινήτου μέχρι να ακυρωθεί η σύμβαση (άρα και η μεταγραφή) προστατεύονται =δεν χάνουν τα εμπράγματα δικαιώματα που απέκτησαν μέχρι την ακύρωση. Αυτό όμως ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι οι 3οι ήταν καλόπιστοι, δηλαδή δεν γνώριζαν ούτε αγνοούσαν από βαρεία αμέλεια ότι η σύμβαση του αρχικού αγοραστή με τον πωλητή ήταν εξαρχής άκυρη και άρα θα ανατρεπόταν σύντομα. Η μεταγενέστερη κακή πίστη δεν βλάπτει =ακόμα κι αν οι 3οι έμαθαν αργότερα τα παραπάνω γεγονότα θα προστατευθούν νομικά, καθώς ενδιαφέρει μόνο το χρονικό σημείο κατά το οποίο καταρτίστηκε η σύμβαση, και επομένως τότε είναι κρίσιμη η βούληση του 3ου προσώπου.
Ίσως να φαίνεται αυτονόητο, αλλά για να ακυρωθεί η μεταγραφή της σύμβασης που έγινε θα πρέπει αυτός που πέτυχε την ακύρωση της με δικαστική απόφαση να μεταγράψει την ίδια την δικαστική απόφαση δίπλα από την αρχική σύμβαση που είχε μεταγραφεί. Έτσι, θα είναι πλέον γνωστή σε όλους η νομική κατάσταση που διαμορφώθηκε =όποιος μεταγράψει δικό του συμβόλαιο μετά από την μεταγραφή της δικαστικής απόφασης, δεν θα αποκτήσει κανέναν δικαίωμα επί του ακινήτου λόγω του ότι η αρχική σύμβαση θεωρείται σαν να μην έγινε ποτέ.
5.Αν γίνουν πολλές μεταγραφές την ίδια μέρα τι συμβαίνει;
Ρίχνοντας μια ματιά μέχρι πρόσφατα στα υποθηκοφυλακεία της Ελλάδας, θα διαπίστωνε εύκολα κανείς ότι αρκετές φορές υπήρχε μεγάλη αναμονή για μεταγραφές σε μερίδες ακινήτων, οι οποίες ενδέχεται να έπαιρναν μέχρι και…εβδομάδες! Για αυτόν τον λόγο είναι κρίσιμο το ερώτημα αν συμπέσουν πολλές μεταγραφές την ίδια ημέρα πάνω στο ίδιο ακίνητο ποια θα είναι η τύχη σχετικά με την προτεραιότητα τους:
- Στα εμπράγματα δικαιώματα γενικά ισχύει η αρχή της χρονικής προτεραιότητας.
- Αυτό σημαίνει ότι όποιο εμπράγματο δικαίωμα μεταγραφεί πρώτο, αυτό θα υπερισχύσει και άρα, αν έρχεται σε αντίθεση με τα επόμενα, αυτά δεν θα έχουν αποτελέσματα.
- Η μεταγραφή σε ένα ακίνητο δεν γίνεται απευθείας=ο υποθηκοφύλακας αρχικά συντάσσει έκθεση για την μεταγραφή και αυτή αργότερα καταχωρείται στο βιβλίο εκθέσεων.
- Άρα και με βάση αυτό που αναφέραμε αρχικά, έχει μεγάλη σημασία η ημερομηνία που φέρει η πράξη της μεταγραφής, καθώς όποια πράξη προηγείται χρονικά αυτή είναι που θα μεταγραφεί 1η.
- Στην περίπτωση που γίνουν 2 μεταγραφές ακόμα και εντός της ίδιας ώρας, θα εγγραφεί 1η εκείνη που έγινε ακόμα και ελάχιστο χρόνο νωρίτερα.
Όλα τα παραπάνω έχουν σημασία ειδικά σε ό,τι αφορά τις υποθήκες. Αν, για παράδειγμα, μεταγραφεί την ίδια μέρα το συμβόλαιο μεταβίβασης του ακινήτου και 1 ώρα αργότερα μεταγραφεί η συμβολαιογραφική πράξη της υποθήκης, η υποθήκη νομικά θα είναι ανύπαρκτη αφού αυτός που παραχωρεί την υποθήκη στο (μέχρι τώρα) ακίνητο του θα το έχει ήδη μεταβιβάσει το τελευταίο σε κάποιον άλλον, και έτσι δίχως την συναίνεση του τελευταίου η υποθήκη δεν θα μπορεί να εγγραφεί στο ακίνητο και να παράγει τα έννομα αποτελέσματα της. Είναι άλλο θέμα ότι ο δανειστής μπορεί να ασκήσει αγωγή διάρρηξης της μεταβίβασης αν αυτή έγινε λόγω συμπαιγνίας για να τον βλάψουν.
6.Μπορώ να κάνω έλεγχο τίτλων μόνος μου;
Για να γίνει έλεγχος τίτλων στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο, ο νόμος προβλέπει ότι ο ενδιαφερόμενος μπορεί να πραγματοποιήσει τον έλεγχο είτε μαζί με πληρεξούσιο δικηγόρο είτε μόνο με τον δικηγόρο, ο οποίος θα έχει λάβει και την σχετική εξουσιοδότηση. Στην ουσία, ο έλεγχος τίτλων δεν είναι τίποτα άλλο από το να θέτει ο αρμόδιος υπάλληλος τα βιβλία μεταγραφών στην διάθεση του ενδιαφερομένου για να τα συμβουλευτεί ο τελευταίος.
Επειδή, κατά το σύστημα των υποθηκοφυλακείων, η έρευνα γίνεται με βάση τις μερίδες των αντίστοιχων τόμων μεταγραφών, θα πρέπει (η έρευνα) να ξεκινάει από το όνομα του εκάστοτε ιδιοκτήτη/νομέα/επικαρπωτή του ακινήτου στην μερίδα του οποίου θα είναι εγγεγραμμένοι και οι νόμιμοι τίτλοι που αφορούν το/τα ακίνητο/α.
Ασφαλώς, χρειάζεται προσοχή κατά την έρευνα στους τόμους μεταγραφών ώστε να μην γίνει κάποια φθορά στο αρχείο και τα αντίστοιχα βιβλία, ενώ φωτοτυπίες/αντίγραφα μπορούν να ληφθούν μόνο μετά από άδεια του αρμόδιου υποθηκοφύλακα. Σε κάθε περίπτωση, ο ενδιαφερόμενος είναι χρήσιμο να συμβουλεύεται το βιβλίο εκθέσεων, καθώς εκεί ενδέχεται να εκκρεμεί κάποια πράξη μεταγραφής και άρα αυτή να μην έχει εγγραφεί στον αντίστοιχο τόμο μεταγραφών ώστε να φαίνεται απευθείας κατά τον έλεγχο.
7.Τι απαιτείται για να είναι ορισμένη η μεταγραφή;
Προκειμένου να είναι έγκυρη η πράξη της μεταγραφής, ο νόμος αξιώνει να συντρέχουν ορισμένες προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν το κύρος της στα δημόσια βιβλία. Έτσι λοιπόν η μεταγραφή:
- Δεν γίνεται ποτέ αυτεπάγγελτα, αλλά μόνο μετά από αίτηση όποιο έχει έννομο συμφέρον =του πωλητή, του αγοραστή, του νομέα, του επικαρπωτή κλπ.
- Πρέπει στον νόμιμο τίτλο να αναφέρονται με σαφήνεια η θέση και τα όρια του ακινήτου, το είδος της χρήσης του, η έκταση του κλπ.
- Για αυτόν τον λόγο συνήθως προσκομίζεται και ένα τοπογραφικό διάγραμμα για την διευκόλυνση της απόδειξης των παραπάνω.
- Ακόμη και να μην αναφέρονται όλα τα παραπάνω στοιχεία, αν προκύπτει η ταυτότητα του ακίνητου με μεγάλη βεβαιότητα από όλα τα υπόλοιπα στοιχεία, τότε η μεταγραφή θα είναι έγκυρη.
- Ο υποθηκοφύλακας από την άλλη δικαιούται να αρνηθεί την καταχώρηση πράξης προς μεταγραφή , αν ό νόμιμος τίτλος είναι προφανώς άκυρος (πχ μεταβίβαση ακινήτου με ιδιωτικό έγγραφο) ή αν το έγγραφο δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση (πχ έχει σημάδια, ρωγμές, ξύσματα).
- Τέλος, ο νόμιμος τίτλος καταχωρείται στην μερίδα του προσώπου (με αλφαβητική σειρά) η οποία με την σειρά της παραπέμπει στο βιβλίο μεταγραφών που αφορά γενικά τα ακίνητα.
8.Πώς φαίνονται τα ακίνητα στο σύστημα του Κτηματολογίου;
Το σύστημα του Κτηματολογίου, όσον αφορά την ταξινόμηση και τον τρόπο εμφάνισης της μερίδα των ακινήτων, είναι αρκετά διαφορετικό από το ‘κλασσικό’ σύστημα του υποθηκοφυλακείου. Κι αυτό γιατί, στο Κτηματολόγιο η έρευνα δεν γίνεται ανάλογα με το πρόσωπο του ιδιοκτήτη/πωλητή/νομέα κλπ. αλλά κατευθείαν με βάση το ίδιο το ακίνητο. Έτσι, κάθε ακίνητο λαμβάνει μοναδικό αριθμό ΚΑΕΚ (Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου), και ο ενδιαφερόμενος αν τον πληκτρολογήσει μπορεί να πληροφορηθεί κατευθείαν τα εμπράγματα βάρη του ακινήτου και γενικά οποιονδήποτε τίτλο έχει καταχωρηθεί σε αυτό.
Για αυτό και εδώ έχει σημασία η καταχώρηση της πράξης στο ΚΑΕΚ του ακινήτου. Γιατί, μόνο οι καταχωρημένες πράξεις αναπτύσσουν νομική ισχύ για τους 3ους = αν η πράξη δεν έχει καταχωρηθεί και ο 3ος βασιστεί στην εγγραφή του Κτηματολογίου, τότε ο ιδιοκτήτης του ακινήτου δεν μπορεί να του αντιτάξει ότι πχ αυτό είχε μεταβιβαστεί σε άλλον αφού η πράξη της μεταβίβασης δεν είχε καταχωρηθεί.
Αυτός είναι και ο λόγος που, με βάση τον νόμο, οι 3οι που συναλλάχθηκαν καλόπιστα με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου ενώ εκκρεμούσε η καταχώρηση πράξης σχετικά με το ακίνητο, δεν μπορούν αργότερα να υποστούν περιορισμό στα δικαιώματα τους, αφού δικαιολογημένα πίστεψαν ότι μόνο οι καταχωρημένες πράξεις επί του κτηματολογικού φύλλου θα έχουν νομική ισχύ. Όλα τα παραπάνω, περιγράφουν το φαινόμενο της δημόσιας πίστης του Κτηματολογίου= μόνο όποια πράξη έχει καταχωρηθεί στο αντίστοιχο Κτηματολογικό φύλλο για το ακίνητο ισχύει απέναντι στους 3ους και μόνο με βάση αυτήν θα κριθεί η τύχη των δικαιωμάτων τους δεν σε περίπτωση που υπάρχουν συγκρούσεις μεταξύ περισσοτέρων εμπράγματων δικαιωμάτων.
9.Πώς λειτουργούν οι κτηματολογικές εγγραφές;
Για να κατανοήσουμε καλύτερα το σύστημα των εγγραφών στο Κτηματολόγιο, μπορούμε να το δούμε σχηματικά. Έτσι, λοιπόν:
- Η κτηματολογική εγγραφή είναι ακριβώς μια απεικόνιση του εκάστοτε εμπράγματου δικαιώματος που υπάρχει στο ακίνητο, όπως αυτό απεικονιζόταν μέχρι σήμερα στα αντίστοιχα βιβλία των υποθηκοφυλακείων.
- Οι εγγραφές διακρίνονται σε αρχικές και επιγενόμενες. Οι πρώτες είναι αυτές που γίνονται για κάθε ακίνητο όταν ξεκινά η λειτουργία του Κτηματολογίου στην αντίστοιχη περιοχή και οι δεύτερες όσες προστίθενται αργότερα από τους ενδιαφερομένους, εφόσον γίνουν και οι αντίστοιχές συμβάσεις.
- Επίσης, οι εγγραφές διακρίνονται σε οριστικές και μη οριστικές. Ο κανόνας είναι ότι η εγγραφή αρχικά είναι μη οριστική και μόνο αν ασκηθεί η αντίστοιχη αγωγή για αμφισβήτηση της και αυτή απορριφθεί ή αν περάσει άπρακτη η προθεσμία για άσκηση της, η εγγραφή θα γίνει οριστική.
- Είναι σημαντικό ότι οι μη οριστικές εγγραφές δεν παράγουν τεκμήριο νομιμότητας =δεν τεκμαίρονται νόμιμες και ορθές μέχρι να ακυρωθούν αλλά αν ο ενδιαφερόμενος δώσει πίστη σε αυτές το πράττει με δικό του ρίσκο, αφού η εγγραφή δεν είναι ακόμη οριστική.
- Αν υπάρχει πρόδηλο σφάλμα στην κτηματολογική εγγραφή, μπορεί να ασκηθεί η αντίστοιχη αίτηση διόρθωσης για να διορθωθεί το σφάλμα και έτσι να μην προκληθεί ζημία σε οποιονδήποτε 3ο που θα εμπιστευτεί την λανθασμένη εγγραφή.
- Όπως είπαμε παραπάνω, για να γίνει οριστική η εγγραφή, θα πρέπει να ασκηθεί αγωγή εναντίον της και αυτή να απορριφθεί. Η εγγραφή όμως γίνεται οριστική μόλις η δικαστική απόφαση που απορρίπτει την αγωγή γίνει αμετάκλητη=δεν μπορούν να ασκηθεί πλέον εναντίον της απόφασης κανένα ένδικο μέσο.
- Εξίσου σημαντικό είναι ότι για κάθε επιγενόμενη εγγραφή που γίνεται στο Κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου, διενεργείται προηγουμένως έλεγχος νομιμότητας= ελέγχεται το αν η εγγραφή έχει σφάλματα/είναι άκυρη για κάποιον λόγο και καταχωρείται μια ‘βελτιωμένη’ μορφή της εγγραφής.
10.Υπάρχουν ιδιαιτερότητες σε σχέση με την κατάσχεση ακινήτου;
Η κατάσχεση ακινήτου σαν διαδικασία, μολονότι εμφανίζεται αρκετά συχνά στην πράξη, εντούτοις παρουσιάζει αρκετά τεχνικά θέματα τα οποία είναι χρήσιμο να γνωρίζει κανείς. Έτσι λοιπόν, για να είναι νομικά έγκυρη η διαδικασία της κατάσχεσης ακινήτου απαιτείται να γίνουν αρκετές επιδόσεις της κατασχετήριας έκθεσης και η τελευταία να μεταγραφεί στο υποθηκοφυλακείο/Κτηματολόγιο.
Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις, η κατασχετήρια έκθεση που συντάσσεται από τον δικαστικό επιμελητή με την παρουσία του οφειλέτη πρέπει να επιδοθεί στον ίδιο αν είναι παρών ή αν αρνείται να την παραλάβει να συνταχθεί έκθεση για την βεβαίωση της άρνησης του. Εκτός αυτού, η ίδια επίδοση πρέπει να γίνει και στον 3ο ιδιοκτήτη του ακινήτου, αν το ακίνητο που κατασχέθηκε δεν ανήκε στον οφειλέτη.
Το πιο κρίσιμο όμως εδώ είναι ότι μέσα σε 5 ημέρες από τότε που έγινε η κατάσχεση, η κατασχετήρια έκθεση θα πρέπει να επιδοθεί στον υποθηκοφύλακα ή τον υπάλληλο του Κτηματολογίου της περιφέρειας στην οποία βρίσκεται το ακίνητο. Ο τελευταίος οφείλει να εγγράψει την κατασχετήρια έκθεση αυθημερόν σε ειδικό βιβλίο κατασχέσεων που τηρείται εκεί, και μέσα σε 5 ημέρες πάλι να παραδώσει στον δικαστικό επιμελητή το πιστοποιητικό βαρών του ακινήτου= αν το ακίνητο έχει εμπράγματα βάρη πάνω του όπως υποθήκες/άλλες κατασχέσεις κλπ.
Με βάση το παραπάνω, καταλαβαίνουμε ότι ακόμη και στην διαδικασία της κατάσχεσης η σημασία της μεταγραφής/καταχώρησης στο Κτηματολόγιο είναι τεράστια: κι αυτό γιατί αν πριν την μεταγραφή της κατάσχεσης προλάβει και εγγραφεί κάποια πράξη μεταβίβασης του ακινήτου, τότε ο αγοραστής θα αποκτήσει έγκυρα το ακίνητο χωρίς το βάρος της κατάσχεσης πάνω σε αυτό! Πρόκειται για την σημαντικότερη πτυχή της αρχής της χρονικής προτεραιότητας των εμπράγματων δικαιωμάτων που αναφέραμε παραπάνω.
Δίπλα στον πελάτη και τις ανάγκες του.
Αθηνά Κοντογιάννη-Δικηγόρος
Όσα αναφέρονται παραπάνω δεν αποτελούν νομικές συμβουλές και ουδεμία ευθύνη φέρεται για αυτές.Για περισσότερες πληροφορίες,επικοινωνήστε μαζί μας.