Η δωρεά σαν νομικό φαινόμενο δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται στην πράξη.Μπορεί επιφανειακά να φαίνεται ότι γίνεται με εύκολο και απλό τρόπο,ωστόσο για να είναι νομικά έγκυρη μια δωρεά απαιτούνται αρκετές προϋποθέσεις απο τον νόμο.Έχει μεγάλη σημασία να τις γνωρίζουμε,καθώς δεν αποκλείεται να βρεθεί κάποιος μπλεγμένος προσπαθώντας απλώς να δωρίσει κάποιο αντικείμενο σε ένα άλλο πρόσωπο.Παρακάτω θα δούμε κάποια σημαντικά στοιχεία της δωρεάς,που ενδιαφέρουν φυσικά και τον νόμο.
1.Τι εννοούμε με τον όρο δωρεά;
Η σύμβαση της δωρεάς στην πράξη δεν είναι παρά μια υπόσχεση ενός προσώπου (του δωρητή) προς ένα άλλο (του δωρεοδόχου), με βάση την οποία ο 1ος θα μεταβιβάσει στον 2ο ένα περιουσιακό στοιχείο, με άμεσο σκοπό να αυξηθεί η περιουσία του 2ου προσώπου. Το χαρακτηριστικό της δωρεάς είναι ότι ο δωρεοδόχος δεν έχει από τον νόμο υποχρεώσεις και ως εκ τούτου απλώς θα δεχτεί την παροχή που του προσφέρεται.
Κρίσιμο είναι το ότι ο δωρητής θα πρέπει να θέλει να δεσμευθεί νομικά μέσω της σύμβασης δωρεάς=άπαξ και καταρτισθεί η σύμβαση ο δωρητής έχει αναλάβει μια υπόσχεση απέναντι στον δωρεοδόχο, και οφείλει να την τηρήσει. Παρακάτω θα δούμε τις συνέπειες στην περίπτωση που δεν εκπληρώσει την παροχή του. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε εδώ είναι ότι οι καθημερινές πράξεις ευχαρίστησης μεταξύ των προσώπων δεν θεωρούνται νομικά ως δωρεές (πχ το να δίνουν οι συγγενείς στα μικρά παιδιά χαμηλού ύψους χρηματικά ποσά).
Έχει επίσης σημασία να ελέγχονται οι δωρεές στις οποίες προβαίνει κάποιος, καθώς αν μέσω αυτών προσβάλλεται η νόμιμη μοίρα που έχουν οι κληρονόμοι του στην περιουσία του, οι τελευταίοι μπορούν να στραφούν με αγωγή κατά του δωρεοδόχου και να επιδιώξουν την ακύρωση της δωρεάς ακόμα και αρκετά χρόνια μετά την πραγματοποίηση της δωρεάς, εφόσον και στο μέτρο που αυτή θίγει την νόμιμη μοίρα τους.
2.Πώς κάνουμε μια δωρεά νόμιμα;
Για να είναι μια δωρεά έγκυρη, ο νόμος απαιτεί να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Εδώ θα αναφέρουμε και τα όσα ισχύουν στην καθημερινή πρακτική, καθώς και για αυτά υπάρχει πρόβλεψη του νόμου. Πιο συγκεκριμένα, μια δωρεά απαιτεί:
- Ο δωρητής να δώσει μια υπόσχεση στον δωρεοδόχο για την παροχή ενός περιουσιακού αντικειμένου.
- Αυτό μπορεί να είναι εξατομικευμένο (πχ ένα ΙΧ αυτοκίνητο, διαμέρισμα κλπ.), ή να περιλαμβάνει ακόμα και ολόκληρη την περιουσία του δωρητή.
- Θα πρέπει με την παροχή αυτού του αντικειμένου να αυξάνεται η περιουσία του δωρεοδόχου=είτε να μεγαλώνει το ενεργητικό της είτε να μειώνεται το παθητικό της, δηλαδή να έχει λιγότερες οφειλές/χρέη.
- Δεν είναι αναγκαίο να μειώνεται η περιουσία του δωρητή μέσω της δωρεάς.
- Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το αντικείμενο της δωρεάς δεν χρειάζεται καν να ανήκει στον δωρητή=αφού αυτός δίνει μια υπόσχεση, μέχρι να εκπληρωθεί η υπόσχεση μπορεί το αντικείμενο της παροχής να ανήκει στην περιουσία κάποιου 3ου προσώπου.
- Θα πρέπει να προκύπτει μεταξύ των μερών συμφωνία για έλλειψη ανταλλάγματος, δηλαδή ότι η παροχή του ενός προς τον άλλον γίνεται εντελώς χαριστικά χωρίς την οποιαδήποτε προσδοκία/αξίωση/ελπίδα για αντιπαροχή από την άλλη πλευρά.
- Αν ο δωρεοδόχος αποδεχθεί την πρόταση του δωρητή για την σύναψη της δωρεάς, δημιουργείται και η νόμιμη αιτία για να διατηρήσει την παροχή στην περιουσία του=αν δεν υπήρχε αυτή η νόμιμη αιτία, ο δωρεοδόχος θα όφειλε να την επιστρέψει στον δωρητή.
3.Με τι έγγραφο πρέπει να γίνει;
Σε αυτό το θέμα, του αναγκαίου τύπου για την σύναψη της σύμβασης δωρεάς και προκειμένου αυτή να θεωρηθεί έγκυρη, ο νόμος είναι σαφής. Ειδικότερα, για την δωρεά οποιουδήποτε αντικειμένου, απαιτείται να συνταχθεί συμβολαιογραφικό έγγραφο, προκειμένου αυτή (η δωρεά) να αναπτύξει τις έννομες συνέπειες της. Κι όταν λέμε οποιοδήποτε αντικειμένου, εννοούμε τόσο κινητού όσο και ακινήτου. Το θέμα έχει μεγάλη σημασία καθώς, κατά κανόνα, μόνο στα ακίνητα απαιτείται συμβολαιογραφικό έγγραφο, ενώ τα κινητά μεταβιβάζονται και μόνο με την παράδοση τους (με εξαίρεση τα αυτοκίνητα όπου εκεί ισχύον ειδικοί κανόνες).
Οι παραπάνω επισημάνσεις ισχύουν για την σύμβαση της δωρεάς, αλλά και για οποιαδήποτε άλλη σύμβαση συνάπτεται για την εκτέλεση της 1ης=αν έχει συναφθεί προσύμφωνο, τότε και αυτό θα πρέπει να γίνει με συμβολαιογραφικό έγγραφο, με βάση τον γενικό κανόνα ότι ο τύπος του προσυμφώνου είναι πάντα ίδιος με αυτόν της κύριας σύμβασης. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την σύμβαση μεταβίβασης του περιουσιακού στοιχείου που θα γίνει όταν εκτελεστεί η δωρεά προς τον δωρεοδόχο.
Προκειμένου να διατηρήσει την ασφάλεια των συναλλαγών, ο νομοθέτης προβλέπει μια σημαντική εξαίρεση σε περίπτωση που δεν τηρήθηκε ο αναγκαίος συμβολαιογραφικός τύπος για την δωρεά, αλλά το πράγμα παραδόθηκε στον δωρεοδόχο. Πιο συγκεκριμένα, ορίζει ότι η δωρεά εν προκειμένω θα είναι έγκυρη παρά την έλλειψη τύπου, καθώς αρκεί μόνο η παράδοση του πράγματος στον δωρεοδόχο για να θεωρηθεί ότι αυτή εκτελέστηκε. Ωστόσο, αυτή η εξαίρεση δεν μπορεί να ισχύσει στην δωρεά ακινήτου, καθώς εκεί ισχύουν άλλοι κανόνες, με τον συμβολαιογραφικό τύπο και την αναγκαιότητα μεταγραφής του συμβολαίου να είναι οι πιο σημαντικοί από αυτούς.
4.Ευθύνεται ο δωρητής για το πράγμα που έδωσε;Με ποιους όρους;
Ο νόμος εδώ, για να συμπεριφερθεί ευνοϊκά στον δωρητή, καθιερώνει συγκεκριμένο μέτρο ευθύνης για αυτόν. Ορίζει δηλαδή ότι ο δωρητής ευθύνεται απέναντι στον δωρεοδόχο μόνο αν ενήργησε από δόλο ή βαριά αμέλεια. Αυτή η ρήτρα ευθύνης αναφέρεται γενικά στην παράδοση του πράγματος από τον δωρητή στον δωρεοδόχο=το πώς θα ευθύνεται δηλαδή αν δεν το παραδώσει/το παραδώσει με καθυστέρηση κλπ. Ασφαλώς και τα μέρη μπορούν στην σύμβαση να συμφωνήσουν μεγαλύτερο μέτρο ευθύνης για τον δωρητή, όπως το να ευθύνεται αυτός και για ελαφρά αμέλεια απέναντι στον δωρεοδόχο.
Αναφορικά με τα πραγματικά και τα νομικά ελαττώματα του πράγματος, ο δωρητής καταρχήν δεν ευθύνεται αν το πράγμα παρουσιάζει ελαττώματα. Θα ευθύνεται όμως απέναντι στον δωρεοδόχο αν του υποσχέθηκε ότι το πράγμα δεν έχει ελαττώματα, καθώς και αν απέκρυψε με δόλο κάποιο ελάττωμα του πράγματος μολονότι το γνώριζε. Ο δωρητής, όμως, δεν θα ευθύνεται αν ο δωρεοδόχος γνώριζε το ελάττωμα και αποδέχτηκε/παρέλαβε το πράγμα χωρίς επιφύλαξη=δεν θα μπορεί να επικαλεστεί το ελάττωμα αργότερα.
Σε περίπτωση δηλαδή που συντρέχει κάποια από τις παραπάνω εξαιρέσεις και άρα ο δωρητής ευθύνεται, ο δωρεοδόχος θα έχει αξίωση απέναντι του να διορθώσει τα ελαττώματα καθώς και να τον αποζημιώσει για όση ζημία έπαθε λόγω των ελαττωμάτων του πράγματος. Πρέπει να επισημάνουμε εδώ ότι είναι διαφορετικό το πράγμα να μην έχει συγκεκριμένη ιδιότητα και διαφορετικό το να παθαίνει ζημία ο δωρεοδόχος στην περιουσία από την ελαττωματικότητα του πράγματος, αν αυτή μπορεί να προκαλέσει ατύχημα. Στην 2η περίπτωση, προφανώς θα οφείλεται μεγαλύτερη αποζημίωση από τον δωρητή στον δωρεοδόχο για την ζημία που έπαθε ο τελευταίος.
5.Για ποιους λόγους μπορεί να ανακληθεί η δωρεά;
Για ορισμένους λόγους που αναφέρονται περιοριστικά στον νόμο, προβλέπεται ότι ο δωρητής μπορεί να ανακαλέσει την δωρεά από τον δωρεοδόχο=να σταματήσει να υπάρχει η νόμιμη αιτία διατήρησης της παροχής από αυτόν, και άρα ο δωρητής να μπορεί να το πάρει πίσω, ακόμη και με αγωγή αδικαιολόγητου πλουτισμού. Οι λόγοι για τους οποίους επιτρέπεται ανάκληση της δωρεάς είναι οι εξής:
- Αν ο δωρεοδόχος φάνηκε αχάριστος απέναντι στον δωρητή, δηλαδή αν διέπραξε βαρύ παράπτωμα εναντίον αυτού ή του συζύγου/στενού συγγενή του κλπ. Στην έννοια του παραπτώματος εντάσσεται και το να σταματήσει ο δωρεοδόχος να διατρέφει τον δωρητή, ενώ είχε από τον νόμο την σχετική υποχρέωση.
- Αν ο δωρεοδόχος δρώντας με δόλο παράνομα θανάτωσε ή επιχείρησε να θανατώσει τον δωρητή. Το ίδιο ισχύει και αν το εμπόδισε από το να ανακαλέσει την δωρεά. Σε αυτήν την περίπτωση, οι κληρονόμοι του δωρητή, ξεχωριστά ο καθένας, έχουν το δικαίωμα να ανακαλέσουν την δωρεά (λόγω του ότι ο δωρητής δεν ζει πια για να κάνει ο ίδιος την ανάκληση).
- Αν η δωρεά είχε καταρτισθεί με όρο (νομικά λέγεται τρόπος), και ο δωρεοδόχος αν και έλαβε την παροχή, δεν εκπληρώνει για οποιοδήποτε λόγο τον τρόπο που του έθεσε ο δωρητής. Στην ανάκληση της δωρεάς εδώ μπορούν να προβούν και οι κληρονόμοι του δωρητή, λόγω του ότι ενδέχεται να έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από την σύναψη της δωρεάς.
- Αν ο δωρητής, μετά την σύναψη της δωρεάς, αποκτήσει δικό του τέκνο εντός γάμου ή τέκνο που εξομοιώνεται με εκείνο εντός γάμου, και παράλληλα δεν έχουν περάσει 5 χρόνια από την σύναψη της σύμβασης δωρεάς. Προϋποτίθεται ότι ο δωρητής, όταν έγινε εξαρχής η δωρεά, δεν είχε δικά του τέκνα, και άρα τα απέκτησε μεταγενέστερα.
6.Πότε χάνεται το δικαίωμα ανάκλησης;
Όπως προβλέπει ο νόμος ορισμένους λόγους για τους οποίους ο δωρητής μπορεί να ανακαλέσει την δωρεά από τον δωρεοδόχο, έτσι αντίστοιχα υπάρχουν και λόγοι για τους οποίους το δικαίωμα ανάκλησης της δωρεάς χάνεται=η παροχή της δωρεάς παραμένει στα χέρια του δωρεοδόχου και δεν μπορεί να διεκδικηθεί από αυτόν. Το δικαίωμα ανάκλησης χάνεται λοιπόν αν:
- Ο δωρητής έδωσε συγγνώμη στον δωρεοδόχο για το παράπτωμα/συμπεριφορά του εναντίον του. Η συγγνώμη μπορεί να είναι και σιωπηρή, δηλαδή να συνάγεται συμπερασματικά από όλη την συμπεριφορά του δωρητή. Αν όμως η δωρεά έχει ήδη ανακληθεί, δεν μπορεί να δοθεί συγγνώμη στον δωρεοδόχο για το παράπτωμα του.
- Πέρασε 1 έτος από τότε που ο δωρητής έμαθε ότι υπάρχει κάποιος λόγος ανάκλησης από αυτούς που αναφέραμε παραπάνω και δεν ανακάλεσε την δωρεά. Αν όμως ο δωρεοδόχος έχει διαπράξει πολλά παραπτώματα, η προθεσμία αυτή ξεκινά από το τελευταίο παράπτωμα του.
- Ο δωρεοδόχος πέθανε κατά την στιγμή που ο δωρητής αποφασίζει να προβεί στην ανάκληση της δωρεάς. Αυτό συμβαίνει προκειμένου να μην ευθύνονται οι κληρονόμοι του δωρεοδόχου έναντι του δωρητή για τις πράξεις του 1ου, ιδίως αν έχει περάσει μακρό χρονικό διάστημα.
- Ο δωρητής παραιτήθηκε από το δικαίωμα ανάκλησης. Πρέπει να πούμε εδώ ότι επιτρέπεται μόνο εκ των υστέρων παραίτηση του δωρητή από το δικαίωμα=αφού μάθε τον λόγο ανάκλησης και εφόσον συντρέχουν πράγματι οι προϋποθέσεις για να ανακληθεί η δωρεά.
7.Μπορεί ο δωρητής να αρνηθεί την εκτέλεση της δωρεάς;
Σε αρκετά είδη δωρεών, αρχικά ο δωρητής υπόσχεται στον δωρεοδόχο ότι θα του δωρίσει το πράγμα και αργότερα θα προβεί στην μεταβίβαση του σε αυτόν. Δεν αποκλείεται όμως, στο μεταξύ, να έχει χειροτερέψει η οικονομική κατάσταση του δωρητή, για οποιονδήποτε λόγο, και σαν αποτέλεσμα αυτός να μην μπορεί να εκπληρώσει την δωρεά που είχε υποσχεθεί προς τον δωρεοδόχο.
Για να προστατευθεί νομικά ο δωρητής, ο νόμος του επιτρέπει να επικαλεστεί έναντι του δωρεοδόχου την ένσταση του λεγόμενου ΄΄ευεργετήματος ευπορίας΄΄, δηλαδή να ισχυριστεί ότι η άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει αυτός περιέλθει δεν του επιτρέπει να μεταβιβάσει την παροχή προς τον δωρεοδόχο, όπως του είχε υποσχεθεί. Το ίδιο φυσικά ισχύει και αν κάποιο κοντινό μέλος (σύζυγος/τέκνα κλπ) της οικογένειας του δωρητή βρίσκεται σε αντίστοιχη κακή οικονομική κατάσταση.
Έχει σημασία να αναφέρουμε ότι ο λόγος της κακής οικονομικής κατάστασης του δωρητή ή των συγγενών του παραμένει αδιάφορος για τον νόμο=ακόμα κι αν οι ίδιοι προκάλεσαν την απορία τους, μπορούν να επικαλεστούν την σχετική ένσταση έναντι του δωρεοδόχου. Παράλληλα, επειδή πρόκειται για προσωρινή κατάσταση, καθώς στο μέλλον δεν αποκλείεται να αλλάξει η οικονομική κατάσταση του δωρητή, η συγκεκριμένη ένσταση έχει προσωρινή ισχύ, και αντίστοιχα ο δωρεοδόχος θα μπορέσει στο μέλλον να διεκδικήσει από τον δωρητή την παροχή.
8.Θέλω να κάνω δωρεά υπό όρους.Γίνεται νομικά αυτό;
Αρκετές φορές, ιδίως μεταξύ συγγενών και για να εξασφαλιστεί ότι ο δωρεοδόχος θα συνεχίσει να διατρέφει τον δωρητή (αν είχε τέτοια υποχρέωση από τον νόμο), συμφωνείται ότι η δωρεά που συνάπτεται μεταξύ τους θα είναι έγκυρη υπό τον όρο ο δωρεοδόχος να προβεί σε κάποια πράξη/παράλειψη/ανοχή. Ισχύουν όμως και εδώ οι ίδιοι κανόνες για την σύναψη της δωρεάς όπως και παραπάνω, και άρα αυτή θα πρέπει και πάλι να συναφθεί με συμβολαιογραφικό έγγραφο.
Ο τρόπος δεν είναι παρά μια πράξη/παράλειψη του δωρεοδόχου έναντι του δωρητή ή και 3ου προσώπου (πχ να φροντίζει τον ηλικιωμένο δωρητή, να επισκευάσει την οικία κάποιου συγγενικού προσώπου κλπ). Είναι επίσης αδιάφορο το αν ο τρόπος έχει περιουσιακό περιεχόμενο ή όχι. Μπορεί ακόμη η παροχή στην οποία υποχρεούται ο δωρεοδόχος μέσω του τρόπου να είναι περιοδική (πχ να πρέπει ο δωρεοδόχος να καταβάλλει κάθε μήνα 100 ευρώ στον δωρητή).
Στην περίπτωση που η διάταξη της δωρεάς που αφορά τον τρόπο είναι αντίθετη στον νόμο ή τα χρηστά ήθη, τότε αυτή θα είναι άκυρη και δεν θα ισχύσει. Η υπόλοιπη όμως δωρεά παραμένει έγκυρη και εξακολουθεί να ισχύει, αφού δεν επηρεάζεται από την ακυρότητα του τρόπου. Ακόμη, πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι η παροχή που δίνει ο δωρεοδόχος για να εκτελέσει τον τρόπο δεν συνιστά αντάλλαγμα έναντι του δωρητή=η σύμβαση συνεχίζει να θεωρείται δωρεά και όχι πώληση όπου εκεί ισχύουν άλλοι κανόνες. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να διαπιστώνεται το τι συμφώνησαν τα μέρη μεταξύ τους (καθώς και το τι ήθελαν στην πραγματικότητα να συμφωνήσουν).
9.Πώς πρέπει να εκτελεστεί ο τρόπος για να είναι έγκυρη η δωρεά;
Σε ό,τι αφορά την εκτέλεση του τρόπου με βάση τον οποίο έχει συσταθεί η δωρεά, πρέπει να κάνουμε μερικές παρατηρήσεις που θα ξεδιαλύνουν τον τοπίο. Πιο συγκεκριμένα, η εκτέλεση του τρόπου:
- Μπορεί να απαιτηθεί από εκείνον υπέρ του οποίου έχει ταχθεί (πχ του κληρονόμου του δωρητή, του Δημοσίου ή οποιουδήποτε 3ου προσώπου). Πρόσωπο υπερ του οποίου δεν έχει ταχθεί ο τρόπος δεν μπορεί να απαιτήσει από τον δωρεοδόχο την εκτέλεση του.
- Ο δωρεοδόχος μπορεί να αρνηθεί να εκτελέσει τον τρόπο, εφόσον η αξία του αντικειμένου της δωρεάς δεν καλύπτει τα έξοδα που απαιτούνται αντικειμενικά για την εκτέλεση του τρόπου. Αυτό φυσικά ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι ο δωρεοδόχος δεν μείωσε από δόλο/αμέλεια την αξία του αντικειμένου της δωρεάς.
- Αν ο δωρεοδόχος αρνείται αδικαιολόγητα να εκτελέσει τον τρόπο, μπορεί να εξαναγκαστεί από τα πρόσωπα που αναφέραμε παραπάνω στην εκτέλεση του, ακόμη και με την άσκηση αγωγής.
- Ο κανόνας στην δωρεά υπό τρόπο, είναι ότι θα πρέπει να δοθεί εκ των προτέρων το αντικείμενο της δωρεάς από τον δωρητή στον δωρεοδόχο, ώστε αυτός ύστερα να εκτελέσει τον τρόπο.
- Σε περίπτωση που η αξία του αντικειμένου της δωρεάς επαρκεί μερικώς για την εκτέλεση του τρόπου, ο δωρεοδόχος υποχρεούται να εκτελέσει τον τρόπο στο μέτρο και για όσο καλύπτονται οι δαπάνες του από την αξία του αντικειμένου. Πρέπει, βέβαια, εδώ να εξετάζουμε και τις περιστάσεις ώστε να μην εμφανίζεται η αξίωση του δωρητή έναντι του δωρεοδόχου για εκτέλεση του τρόπου ως καταχρηστική=να μην δικαιολογείται πραγματικά.
10.Τι διαφορά έχει η δωρεά από ιδιαίτερο ηθικό καθήκον από την κανονική δωρεά;
Το συγκεκριμένο είδος δωρεάς διαφέρει από την ‘κλασσική’ δωρεά που είδαμε παραπάνω, ως προς τα κίνητρα με βάση τα οποία γίνεται. Πράγματι, σε αυτήν την περίπτωση δωρεάς, ο δωρητής παρέχει λόγω ενός αυξημένου ηθικού καθήκοντος=όχι εκείνου που βλέπουμε καθημερινά στις ανθρώπινες συναλλαγές και σχέσεις, μια παροχή προς τον δωρεοδόχο.
Είναι αδιάφορο το πώς χαρακτήρισαν τα μέρη την δωρεά, καθώς μόνος αρμόδιος για να κρίνει αν υπάρχει ιδιαίτερο ηθικό καθήκον στην συγκεκριμένη δωρεά, είναι ο δικαστής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ιδιαίτερου ηθικού καθήκοντος σε δωρεά είναι η παροχή αντικειμένων μεταξύ αδερφών και γενικά συγγενών, ιδίως όταν πρόκειται να συμβούν σημαντικά γεγονότα στην οικογένεια όπως ένας γάμος, η βάφτιση ενός παιδιού κλπ. Πάντως, τα κριτήρια είναι ρευστά και μπορούν να ενταχθούν εδώ και άλλες περιπτώσεις.
Ο κανόνας που ξεχωρίζει στην δωρεά από ιδιαίτερο ηθικό καθήκον, είναι ότι αυτή δεν ανακαλείται για κανέναν από τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω. Αυτό έχει μεγάλη σημασία, καθώς ακόμα κι αν ο δωρεοδόχος φερθεί με αχαριστία απέναντι στον δωρητή, ο τελευταίος δεν μπορεί να ανακαλέσει την δωρεά που έκανε. Ούτε επίσης μπορεί να στραφεί με αγωγή αδικαιολόγητου πλουτισμού για να λάβει πίσω την παροχή που έδωσε, λόγω του ό,τι δίνεται από ευπρέπεια/ιδιαίτερο ηθικό καθήκον, δεν μπορεί να αναζητηθεί με τον αδικαιολόγητο πλουτισμό.
Δίπλα στον πελάτη και τις ανάγκες του.
Αθηνά Κοντογιάννη-Δικηγόρος
Όσα αναφέρονται παραπάνω δεν αποτελούν νομικές συμβουλές και ουδεμία ευθύνη φέρεται για αυτές.Για περισσότερες πληροφορίες,επικοινωνήστε μαζί μας.