Δεν είναι σπάνιο,ειδικά στα αγροτικά ακίνητα,οι ιδιοκτήτες τους να πραγματοποιούν συμφωνίες μεταξύ τους:ειδικότερα για την διευκόλυνση του καθενός,μπορούν να παραχωρήσουν εμπράγματα δικαιώματα ο ένας στον άλλον όπως το να περναέι ο ένας μέσα από το ακίνητο του άλλου,ή να αντλεί νερό από αυτό κλπ.Όλο αυτό το νομικό φαινόμενο ονομάζεται δουλεία και ως περιορισμένο εμπράγματο δικαίωμα ρυθμίζεται από τον νόμο.Παρακάτω θα το δούμε αναλυτικά,με έμφαση στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του φορέα της δουλείας.
1.Τι σημαίνει ο όρος δουλεία;
Όταν χρησιμοποιούμε τον όρο ‘δουλεία’ στο εμπράγματο δίκαιο, εννοούμε το περιορισμένο εμπράγματο δικαίωμα που υπάρχει σε ένα ξένο ακίνητο (=δουλεύον ακίνητο) και το οποίο παρέχει κάποια ωφέλεια σε εκείνον που είναι φορέας της δουλείας. Χαρακτηριστικό της δουλείας είναι ότι, εφόσον εκτείνεται σε ακίνητο, καταλαμβάνει τόσο τα συστατικά αλλά και τα παραρτήματα του ακινήτου σε περίπτωση αμφιβολίας=εκτός αν έχει συμφωνηθεί διαφορετικά.
Ένας βασικός κανόνας επίσης είναι ότι δεν μπορεί η δουλεία να έχει ως περιεχόμενο ο κύριος του δουλεύοντος ακινήτου να επιχειρεί κάποια πράξη=το μόνο που μπορεί να συμφωνηθεί είναι ο κύριος του δουλεύοντος ακινήτου να ανέχεται κάποια πράξη του φορέα της δουλείας ή να παραλείπει κάποια πράξη, την οποία διαφορετικά θα είχε δικαίωμα να εκτελεί.
Παράλληλα, η δουλεία είναι δυνατό να συσταθεί μόνο σε ξένο πράγμα, δηλαδή ο φορέας της δουλείας δεν μπορεί να την συστήσει στην δική του περιουσία, καθώς κάτι τέτοιο δεν θα ήταν και λογικό. Όπως είπαμε και παραπάνω, δουλεία μπορεί να συσταθεί μόνο σε ακίνητο (εκτός από κάποιες εξαιρέσεις του νόμου), σε αντίθεση με την περίπτωση του ενεχύρου που υπάρχει μόνο σε κινητά πράγματα.
2.Σε ποιες κατηγορίες διακρίνονται;
Ανάλογα με το περιεχόμενο τους και τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνονται, οι δουλείες διακρίνονται σε:
- Θετικές δουλείες, όταν δηλαδή ο φορέας της δουλείας μπορεί να επιχειρεί κάποιες πράξεις στο ακίνητο επί του οποίου υπάρχει η δουλεία (πχ μπορεί να περνάει μέσα από αυτό, να μεταφέρει νερό δια μέσου αυτού κλπ).
- Αρνητικές δουλείες, όταν δηλαδή ο φορέας της δουλείας μπορεί να απαγορεύει στον κύριο του ακινήτου που βαρύνεται με δουλεία από το να επιχειρεί ο τελευταίος κάποιες πράξεις που κανονικά θα είχε δικαίωμα να εκτελεί (πχ να του απαγορευθεί η κατασκευή επιπλέον ορόφου ώστε να μην αποκλειστεί η θέα του φορέα της δουλείας κλπ).
- Πραγματικές δουλείες, οι οποίες (δουλείες) είναι τόσο στενά συνδεδεμένες με το ακίνητο που εξυπηρετούν ώστε ακολουθούν την τύχη αυτού, ενώ είναι αδιάφορο το πρόσωπο του ιδιοκτήτη/φορέα της δουλείας=αν μεταβιβαστεί το ακίνητο σε άλλον, θα μεταβιβαστεί και η δουλεία.
- Προσωπικές δουλείες, οι οποίες αντίθετα είναι στενά συνδεδεμένες με το πρόσωπο του φορέα τους ώστε αν αυτός πεθάνει/τις μεταβιβάσει άλλου, αυτές να αποσβήνονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας τέτοιας δουλείας είναι η επικαρπία, για την οποία είχαμε γράψει σε άλλο κείμενο μας.
3.Πώς δημιουργείται μια δουλεία;
Ο πιο γνωστός τρόπος για να συσταθεί μια δουλεία είναι με σύμβαση μεταξύ εκείνου που παραχωρεί και εκείνου που γίνεται φορέας της δουλείας. Επειδή οι δουλείες αφορούν ακίνητα, θα πρέπει να τηρούνται και τα όσα προβλέπει ο νόμος για τα ακίνητα. Δηλαδή, εκείνος που παραχωρεί την δουλεία θα πρέπει να είναι κύριος του ακινήτου στο οποίο (η δουλεία), πρόκειται να συσταθεί, ενώ η πράξη σύστασης της δουλείας είναι αναγκαίο να συνταχθεί σε συμβολαιογραφικό έγγραφο, και να μεταγραφεί στο αντίστοιχο υποθηκοφυλακείο/Κτηματολόγιο όπου αυτό λειτουργεί πλέον.
Ένας άλλος τρόπος σύστασης δουλείας είναι η κληρονομική διαδοχή αιτία θανάτου. Δηλαδή αν ο διαθέτης όσο ζούσε ήταν φορέας δουλείας επί ενός άλλου ακινήτου, μπορεί με την διαθήκη του να ορίσει ότι οι κληρονόμοι του θα συνεχίσουν να είναι φορείς της δουλείας και να την ασκούν, εφόσον το επιθυμούν. Το ίδιο ισχύει και στην αντίστροφη περίπτωση, όπου ο διαθέτης είχε την υποχρέωση να ανέχεται μια δουλεία, οπότε με τον θάνατο του αυτόματα, οι κληρονόμοι του οφείλουν και οι ίδιοι να σέβονται το δικαίωμα δουλείας του εκάστοτε φορέα, αφού λαμβάνουν την έννομη θέση που είχε ο κληρονομούμενος πριν τον θάνατο του.
Τέλος, ένας επίσης αρκετά πρακτικός τρόπος για να δημιουργηθεί νομικά δικαίωμα δουλείας επί ακινήτου είναι η χρησικτησία. Όπως έχουμε αναφέρει και σε άλλο κείμενο μας, θα πρέπει να μπορεί να γίνει στο ακίνητο χρησικτησία και αυτός που ασκεί εκεί δικαίωμα δουλείας να κάνει τις αντίστοιχες πράξεις που φανερώνουν νομικά ότι δρα σαν να ήταν δικαιούχος δουλείας (πχ να καθαρίζει το μονοπάτι του οικοπέδου στο οποίο επιθυμεί να αποκτήσει δουλεία διόδου, όπως ακριβώς θα έκανε αν είχε αποκτήσει εξαρχής την δουλεία). Κατά τα λοιπά, οι προθεσμίες είναι οι ίδιες όπως ισχύει στην χρησικτησία γενικά, δηλαδή 10 έτη για τακτική χρησικτησία (αν υπάρχει δηλαδή νόμιμος ή νομιζόμενος τίτλος) και 20 έτη αντίστοιχα για έκτακτη.
4.Ποια είναι τα δικαιώματα του φορέα της δουλείας;
Εκείνος που είναι φορέας της δουλείας πάνω στο άλλο ακίνητο έχει κάποιες εξουσίες από τον νόμο, τις οποίες μπορεί να ασκεί εφόσον το επιθυμεί. Έτσι, λοιπόν:
- Καταρχάς ο νόμος δεν περιλαμβάνει ορισμένες εξουσίες του φορέα της δουλείας=αυτές θα ορίζονται μέσα από την σύμβαση που υπέγραψαν τα μέρη ή από την φύση της συγκεκριμένης δουλείας αν αυτή έχει συσταθεί εκ του νόμου.
- Έτσι, για παράδειγμα, μια δουλεία άντλησης νερού ενδεχομένως θα περιλαμβάνει περισσότερες πράξεις και κατασκευάσματα από μια απλή δουλεία διέλευσης από το γειτονικό ακίνητο, η οποία μπορεί να ασκείται ανεμπόδιστα και χωρίς κάποιο κατασκεύασμα πιθανώς.
- Ο κανόνας είναι ότι ο φορέας της δουλείας πρέπει να την ασκεί με σύνεση πάνω στο δουλεύον ακίνητο=να μην το χρησιμοποιεί περισσότερο απ’ ότι απαιτείται για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του/να μην αποκλείει άλλους από την άσκηση των εξουσιών τους στο ακίνητο κλπ.
- Όπως θα δούμε και παρακάτω, ο φορέας της δουλείας έχει το δικαίωμα να γίνεται σεβαστή/να προστατεύεται η δουλεία του, και για αυτό το σκοπό μπορεί να χρησιμοποιήσει τις αντίστοιχες αγωγές που του προσφέρει ο νόμος.
5.Και οι υποχρεώσεις του;
Στις υποχρεώσεις του φορέα της δουλείας, αντιστοιχούν τα δικαιώματα του κυρίου του δουλεύοντος ακινήτου, δηλαδή στο ακίνητο πάνω στο οποίο υπάρχει η δουλεία. Όσον αφορά εκείνον, έχει τα εξής δικαιώματα από τον νόμο:
- Μπορεί να χρησιμοποιεί και εκείνος το ακίνητο στο οποίο υπάρχει δουλεία εκτός αν αυτό το δικαίωμα έχει αποκλειστεί με συμφωνία των μερών, ή αν το ακίνητο δεν επαρκεί για να χρησιμοποιείται και από τους 2 ταυτόχρονα=από τον φορέα της δουλείας και από τον κύριο του ακινήτου.
- Μπορεί να παραχωρήσει και άλλη δουλεία στο δουλεύον ακίνητο, αλλά σε αυτήν την περίπτωση κρίσιμο είναι το ποια δουλεία θα έχει μεταγραφεί 1η στο αντίστοιχο υποθηκοφυλακείο/Κτηματολόγιο, για να λυθεί και η σύγκρουση που ενδεχομένως θα υπάρχει μεταξύ των περισσότερων φορέων της δουλείας.
- Ο κύριος του δουλεύοντος ακινήτου μπορεί να ζητήσει από τον φορέα της δουλείας, αν έχει κτιστεί κατασκεύασμα για τις ανάγκες της δουλείας, να το συντηρεί και να το διατηρεί κατάλληλο με δικά του έξοδα (του φορέα της δουλείας). Ωστόσο αυτή η ρύθμιση είναι ενδοτικού δικαίου, και επομένως μπορεί να συμφωνηθεί διαφορετικά.
- Ο κύριος του δουλεύοντος ακινήτου, μπορεί να ζητήσει να αλλάξει ο τρόπος που ασκείται η δουλεία πάνω στο δουλεύον ακίνητο, αν αυτή είναι ιδιαίτερα επαχθής για τον ίδιο.
- Για να ζητήσει όμως το παραπάνω, θα πρέπει ο σκοπός για τον οποίο συστάθηκε η δουλεία να επιτυγχάνεται με τον νέο τρόπο που θα ασκείται καθώς και να προκαταβληθούν οι δαπάνες που απαιτούνται για την μεταβολή της δουλείας από τον κύριο του δουλεύοντος ακινήτου.
6.Τι συμβαίνει σε περίπτωση που προσβάλλεται η δουλεία;
Δεν είναι σπάνιο στην πράξη ο κύριος του δουλεύοντος ακινήτου ή κάποιος 3ος να προσβάλλει το δικαίωμα δουλείας που υπάρχει πάνω σε αυτό, είτε με το να επιχειρεί πράξεις που εμποδίζουν την ομαλή άσκηση του είτε με το να μην ανέχεται κάποιες πράξεις που λόγω της δουλείας έχει την υποχρέωση να ανέχεται.
Συνεπώς, ο φορέας της δουλείας μπορεί να ασκήσει την λεγόμενη ‘αγωγή ομολόγησης δουλείας’, η οποία θα έχει ως αίτημα να αναγνωριστεί η δουλεία του πάνω στο δουλεύον ακίνητο, να αρθεί η προσβολή της δουλείας που γίνεται και να παραλείπεται στο μέλλον κάθε παρόμοια προσβολή. Για να ασκηθεί η συγκεκριμένη αγωγή, ο φορέας της δουλείας δεν απαιτείται και να κατέχει το ακίνητο για χάρη του οποίου έχει συσταθεί η δουλεία=αρκεί να έχει απλά την κυριότητα αυτού. Εννοείται ότι σε περίπτωση που περισσότεροι είναι φορείς της δουλείας, καθένας από αυτούς ξεχωριστά δικαιούται να ασκήσει την συγκεκριμένη αγωγή, εφόσον υφίσταται προσβολή.
Μια εναλλακτική προς τα παραπάνω, είναι η λεγόμενη ‘πουβλικιανή αγωγή ομολόγησης δουλείας’, η οποία μπορεί να ασκηθεί από εκείνον που νέμεται με τα προσόντα της χρησικτησίας το ακίνητο ώστε στο μέλλον να αποκτήσει δικαίωμα δουλείας σε αυτό=δεν είναι ακόμα φορέας του δικαιώματος της δουλείας και κανονικά δεν θα μπορούσε να ασκήσει καμία αγωγή, αν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη. Μια βασική προϋπόθεση για την συγκεκριμένη αγωγή, είναι εκείνος που προσβάλλει το δικαίωμα δουλείας στο δεσπόζον ακίνητο να μην έχει κάποιο νόμιμο/νομιζόμενο τίτλο σε αυτό (πχ κάποιο συμβόλαιο ακόμη και άκυρο ή κάποια πράξη καταχώρησης στο Κτηματολόγιο κλπ). Αν ο προσβολέας διαθέτει τίτλο, η συγκεκριμένη αγωγή δεν θα γίνει δεκτή.
7.Πώς αποσβήνονται γενικά οι δουλείες;
Με τα ακίνητα να αλλάζουν συνεχώς χέρια και τις ανάγκες των συναλλαγών να αυξάνονται, είναι φανερό ότι και οι δουλείες έχουν ημερομηνία λήξης. Για τον σκοπό αυτό, ο νόμος έχει προβλέψει ορισμένους (γενικούς) λόγους για τους οποίους παύει να υφίσταται μια δουλεία σε ένα ακίνητο, πάντα όμως για το μέλλον, δηλαδή χωρίς αναδρομική ισχύ. Έτσι, λοιπόν οι δουλείες μπορούν να αποσβεσθούν:
- Αν το ακίνητο απαλλοτριωθεί αναγκαστικά, καθώς σε αυτήν την περίπτωση αποσβήνονται όλα τα εμπράγματα δικαιώματα που υπήρχαν σε αυτό, και το μόνο που μπορεί να ζητήσει ο φορέας της δουλείας είναι αποζημίωση από τον νέο ιδιοκτήτη του ακινήτου (κατά βάση θα είναι το Δημόσιο εδώ).
- Αν το ακίνητο πωληθεί σε πλειστηριασμό, θέμα για το οποίο θα δούμε και παρακάτω, ο αγοραστής επίσης θα το αποκτήσει ελεύθερο από εμπράγματα δικαιώματα και περιορισμούς.
- Αν η δουλεία είχε συσταθεί με αναβλητική/διαλυτική αίρεση, και συμβεί ή αντίστοιχα δεν συμβεί το γεγονός, τότε η δουλεία αποσβήνεται. Στην αναβλητική αίρεση, επειδή η σύσταση της δουλείας εξαρτάται από το εάν θα συμβεί κάποιο μέλλον και αβέβαιο γεγονός, αν το γεγονός αυτό δεν συμβεί ποτέ, η δουλεία κατ’ ακρίβεια δεν υπήρξε και ποτέ για να αποσβεσθεί.
- Αν κάποιος 3ος αποκτήσει την κυριότητα του δουλεύοντος ακινήτου με χρησικτησία (τακτική/έκτακτη) τότε, όταν πληρωθούν οι προϋποθέσεις της χρησικτησίας, θα το αποκτήσει ελεύθερο από εμπράγματα βάρη, άρα χωρίς την δουλεία, υπό την προϋπόθεση όμως ότι δεν γνώριζε/αγνοούσε από βαρεία αμέλεια ότι υπήρχε δουλεία στο ακίνητο.
8.Υπάρχουν και πιο ειδικοί λόγοι από τους παραπάνω;
Επειδή οι δουλείες ως εμπράγματα δικαιώματα, προϋποθέτουν την συνεργασία μεταξύ 2 ή περισσοτέρων ιδιοκτητών, και συνήθως προκύπτουν μεταξύ τους διαφορές και εντάσεις, ο νόμος έχει προβλέψει και κάποιους επιπλέον λόγους για τους οποίους αποσβήνεται μια δουλεία που έχει συσταθεί πάνω σε ακίνητο. Ως εκ τούτου, η δουλεία μπορεί να αποσβεσθεί ειδικότερα:
- Αν ο φορέας της δουλείας παραιτηθεί από αυτήν, είτε με σύμβαση που πρέπει να γίνει με συμβολαιογραφικό έγγραφο είτε με διαθήκη αντίστοιχα. Έχει σημασία ότι για να είναι έγκυρη η παραίτηση θα πρέπει να τηρούνται οι παραπάνω τύποι, και το έγγραφο της παραίτησης να μεταγραφεί στο υποθηκοφυλακείο/Κτηματολόγιο.
- Αν το ακίνητο στο οποίο υπάρχει η δουλεία καταστραφεί (πχ με σεισμό/πλημμύρα κλπ). Σε περίπτωση που η καταστροφή δεν είναι ολική αλλά μερική, η δουλεία δεν αποσβήνεται εντελώς αλλά ισχύει πλέον σε όση έκταση του ακίνητου δεν έχει καταστραφεί, και άρα είναι λειτουργική. Το ίδια ισχύουν και στην περίπτωση που καταστραφεί το ακίνητο για χάρη του οποίου υπάρχει η δουλεία, αφού πλέον η τελευταία δεν θα έχει λόγο ύπαρξης.
- Αν ο φορέας της δουλείας αποκτήσει την κυριότητα του ακινήτου στο οποίο υπάρχει η δουλεία, αφού πλέον οι 2 ιδιότητες θα υπάρχουν στο ίδιο πρόσωπο, και η δουλεία δεν θα έχει λόγο ύπαρξης για τα 2 ακίνητα. Αν ο φορέας της δουλείας αποκτήσει τμήμα του δουλεύοντος ακινήτου και όχι ολόκληρο, η δουλεία εξακολουθεί να υπάρχει στο υπόλοιπο.
- Αν ο φορέας της δουλείας δεν ασκεί επί 20 συνεχόμενα χρόνια τα δικαιώματα που του προσφέρει η δουλεία. Ο λόγος για τον οποίου δεν ασκείται η δουλεία είναι αδιάφορος. Θα πρέπει όμως να μην ασκείται καθόλου η δουλεία=αν ασκούνται μερικές από τις εξουσίες που προσφέρει και άλλες όχι, η δουλεία συνεχίζει να υπάρχει και δεν αποσβήνεται.
- Αν η δουλεία δεν μπορεί να ασκηθεί στο δουλεύον ή το ακίνητο για λόγους πραγματικούς ή/και νομικούς. Ο λόγος για τον οποίο δεν μπορεί να ασκηθεί η δουλεία είναι αδιάφορος. Εξαίρεση από το παραπάνω αποτελεί η περίπτωση που κάποιος 3ος προσβάλλει το δικαίωμα δουλείας, οπότε σε αυτήν την περίπτωση δεν θεωρείται αδυναμία άσκησης της τελευταίας, αφού μπορεί να ασκηθεί η αντίστοιχη αγωγή εναντίον του.
9.Αν πλειστηριαστεί το ακίνητο ποια είναι η τύχη της δουλείας;
Δεν αποκλείεται να βγει στον πλειστηριασμό ένα ακίνητο και 3οι να έχουν αποκτήσει δουλείες πάνω σε αυτό. Στο ερώτημα ποια είναι η (νομική) τύχη των δουλειών αυτών, υπάρχουν αρκετές ρυθμίσεις του νόμου. Εμείς εδώ θα αναφέρουμε τις πιο σημαντικές, και αυτές που ενδιαφέρουν περισσότερο στην πράξη. Έτσι, λοιπόν:
- Καταρχάς, ο υπερθεματιστής θα αποκτήσει το ακίνητο ελεύθερο από εμπράγματα βάρη, άρα χωρίς τις δουλείες, λόγω του ότι προβλέπει ρητά ο νόμος.
- Οι 3οι που είναι δικαιούχοι της δουλείας θα πρέπει να πληροφορηθούν όσο το δυνατόν έγκαιρα τον πλειστηριασμό του ακινήτου.
- Κι αυτό για να ασκήσουν την ανακοπή που τους παρέχει ο νόμος, προκειμένου να επιδιώξουν δικαστική προστασία.
- Με αυτήν την ανακοπή μπορούν να ζητήσουν να αναγνωριστεί η ύπαρξη της δουλείας στο ακίνητο, και είτε να καταβληθεί αυξημένο πλειστηρίασμα για την απόκτηση του ακινήτου, που φυσικά θα περιλαμβάνει την δουλεία που υπάρχει σε αυτό.
- Είτε να βρεθεί μια άλλη λύση για την δουλεία, όπως να συσταθεί αυτή σε γειτονικό ακίνητο, αν γίνεται, με τροποποιημένο περιεχόμενο ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν.
- Έτσι, ο φορέας της δουλείας θα μπορέσει καταρχήν να συμμετέχει στην διανομή του πλειστηριάσματος και να αποζημιωθεί για την ζημία που έπαθε λόγω της κατάργησης της δουλείας που είχε.
- Για να γίνουν όμως όλα τα παραπάνω, θα πρέπει αφενός η δουλεία να έχει συσταθεί νόμιμα και αφετέρου ο δικαιούχος της δουλείας να φροντίσει ώστε να ασκήσει την αντίστοιχη ανακοπή και να ενημερώνεται για την πρόοδο του πλειστηριασμού.
10.Έχεις ακούσει για την οίκηση;
Παρόλο που πολλοί δεν έχουν ακούσει τον συγκεκριμένο όρο, πρόκειται για ένα γνωστό περιορισμένο εμπράγματο δικαίωμα που αφορά τα ακίνητα. Η έννοια του είναι απλή=ο κύριος του ακινήτου παραχωρεί δουλεία σε κάποιον και αυτός έχει το δικαίωμα να κατοικεί στο ακίνητο όπου παραχωρήθηκε η δουλεία, το οποίο μπορεί να είναι διαμέρισμα/οικοδομή/μεζονέτα κλπ.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι αν ο κύριος του ακινήτου παραχωρήσει σε άλλον δουλεία οίκησης, τότε δεν θα μπορεί να κατοικεί στο ακίνητο που βαρύνεται με την δουλεία, διαφορετικά θα πρόκειται για μια ‘κλασσική’ δουλεία από αυτές που αναφέραμε παραπάνω. Εκτός αυτού, αν συσταθεί οίκηση σε ακίνητο, αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για αστική κατοικία, και όχι για επαγγελματική μίσθωση, όπου εκεί ισχύουν διαφορετικοί νομικοί κανόνες και άλλες διαδικασίες.
Σχετικά με το δικαίωμα που έχει αυτός που είναι φορέας της δουλείας οίκησης στο ακίνητο, αυτό είναι αμεταβίβαστο, ακληρονόμητο και ακατάσχετο όπως ορίζει ρητά ο νόμος. Επειδή η οίκηση σαν δικαίωμα μοιάζει αρκετά με την επικαρπία, εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις της τελευταίας για να ρυθμιστεί νομικά η δουλεία οίκησης και οι διαφορές που προκύπτουν μεταξύ των μερών.
Έτσι, λοιπόν οίκηση μπορεί να συσταθεί μόνο με συμβολαιογραφικό έγγραφο που θα μεταγραφεί στο αντίστοιχο υποθηκοφυλακείο/Κτηματολόγιο, είτε με διαθήκη, καθώς και με χρησικτησία (τακτική ή έκτακτη). Τέλος, πρέπει να τονίσουμε ότι στο ακίνητο δικαιούται να κατοικεί μόνο φυσικό πρόσωπο (και άρα όχι εταιρία/σωματείο κλπ) που μπορεί να συνοδεύεται από τα μέλη της οικογένειας του, αν υπάρχουν.
Δίπλα στον πελάτη και τις ανάγκες του.
Αθηνά Κοντογιάννη-Δικηγόρος
Όσα αναφέρονται παραπάνω δεν αποτελούν νομικές συμβουλές και ουδεμία ευθύνη φέρεται για αυτές.Για περισσότερες πληροφορίες,επικοινωνήστε μαζί μας.